Enkel en voet

Wij werken samen met u aan het behandelen of voorkomen van uw klachten. Doel is om u snel weer in beweging te krijgen. We richten ons op de werking van het lichaamsdeel waar uw klacht zit. Dat kan uw knie, heup of schouder zijn, maar ook uw elleboog, rug, voet of enkel. Orthopedische aandoeningen kunt u bij de geboorte al krijgen. Ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Dat komt bijvoorbeeld door overbelasting, veroudering of verwonding (o.a. gebroken botten).

Enkel en voet

Wij werken samen met u aan het behandelen of voorkomen van uw klachten. Doel is om u snel weer in beweging te krijgen. We richten ons op de werking van het lichaamsdeel waar uw klacht zit. Dat kan uw knie, heup of schouder zijn, maar ook uw elleboog, rug, voet of enkel. Orthopedische aandoeningen kunt u bij de geboorte al krijgen. Ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Dat komt bijvoorbeeld door overbelasting, veroudering of verwonding (o.a. gebroken botten).

Aandoeningen

Enkel en voet

Aandoeningen

Artrose

Slijtage in de voet en enkel
De meeste botten die aan elkaar grenzen kunnen middels een gewricht ten opzichte van elkaar bewegen. Zo’n gewricht bestaat dus uit 2 botdelen die met kraakbeen zijn bedekt. Het gewricht wordt afgegrensd door een gewrichtskapsel.  De binnenkant van dit kapsel (synovium) produceert gewrichtsvocht om het gewricht ‘te smeren’.

Artrose is een ander woord voor slijtage van het gewricht met als belangrijkste kenmerk het dunner worden, of verdwijnen, van het kraakbeen. Als het kraakbeen dunner wordt, wordt het oppervlak minder glad; de beide botdelen glijden dan minder makkelijk over elkaar heen. Het kraakbeen wordt niet hersteld door het lichaam. Door dit proces gaat het gewricht pijn doen, gaat het gewricht haperen en kan het gewricht beperkt worden in zijn beweging. Dit laatste komt doordat  tijdens dit slijtage proces ‘extra bot ‘’ wordt aangemaakt waardoor er harde verdikkingen ontstaan rond de gewrichten; deze zijn vaak duidelijk te voelen.

Klachten en symptomen
De voornaamste klacht bij artrose is pijn. Hiernaast kunnen er klachten bestaan als stijfheid, startpijn en een verminderde bewegelijkheid van het gewricht. Deze klachten bemoeilijken het lopen het beoefenen van bijvoorbeeld sporten.

De klachten zijn vaak zeer wisselend van intensiteit en variëren in de loop van de tijd.
Een gewricht is vaak wat dikker doordat er meer gewrichtsvocht wordt aangemaakt; we spreken dan van een irritatie of ontsteking van het gewricht. De randen van het gewricht vertonen vaak harde verdikkingen (randwoekeringen, zgn. osteofyten) die soms goed te voelen zijn. Mn op de voetrug zijn deze vaak goed te voelen. Deze verdikkingen kunnen pijnklachten geven in bijvoorbeeld de schoen.

Oorzaken
Meestal is er geen directe oorzaak aan te wijzen. Het kan passen in het ‘natuurlijke verouderingsproces’. We spreken dan van een primaire artrose. Het kraakbeen wordt dunner door net verouderingsproces en gaat daardoor klachten geven. Soms is er een andere oorzaak voor het dunner worden van het kraakbeen. We spreken dan van secundaire artrose. De klachten die optreden lijken op die van de primaire artrose. Oorzaken van secundaire artrose kunnen zijn; jicht, reumatoïde artritis, sportblessures of breuken in het verleden.

Diagnose
Een röntgenfoto (belaste opname) is meestal het eerste onderzoek wat wordt gedaan.  Op een röntgenfoto is meestal het slijtageproces al te zien. Soms wordt aanvullend onderzoek ingezet; MRI, CT-scan, SPECT-scan.

Op basis van de klachten en de röntgenfoto wordt in overleg met de patiënt besproken of er een conservatieve of operatieve behandeling wordt gekozen. In eerste instantie zal de eerste keuze van behandeling een conservatieve zijn.

Voorbeeld van een nagenoeg verdwenen gewrichtsspleet van het enkelgewricht.

Hier is een forse slijtage van het gewricht van de grote teen te zien. De kleine inzet laat een normaal gewricht van de grote teen zien.

Behandelingen conservatief

 • steunzolen (die steunen en/of immobiliseren)
 • aangepast schoeisel; eventueel (semi) orthopedische schoenen (OSA/OSB)
 • brace; bij slijtage in de enkel kan dit een optie zijn.
 • pijnstillers
 • afvallen bij overgewicht
 • infiltratie van het gewricht met corticosteroïden

Behandelingen operatief
Vaak bestaat de operatieve behandeling van artrose in de voet uit het vastzetten van een gewricht; de twee gewrichtsuiteinden van 2 botten. De resten kraakbeen worden verwijderd en het gewricht wordt met kleine schroefjes en/of plaatjes aan elkaar vastgezet. Het gewricht kan dan niet meer bewegen maar doet geen pijn meer.

Bij het vastzetten van het enkel gewricht zijn grotere schroeven nodig; soms wordt er ook een plaat geplaatst. De operatie wordt via een open methode of scopische methode gedaan. Een operatieve behandeling van de voet of enkel is een intensief traject. Er volgt vaak een gips immobilisatie van 6-12 weken. Risico’s van een operatie; wond infectie, neuro-vasculaire schade (schade van zenuwen of bloedvaten), het niet vastgroeien van de gewrichtsuiteinden (dan volgt soms een 2e operatie) Indien er sprake is van artrose in het enkelgewricht is soms het plaatsen van een kunstgewricht (enkelprothese) een optie. Deze optie wordt niet verricht in de Gelre ziekenhuizen.

Behandelmethodes

MTP / ArtodeseFysiotherapie

Voetballersenkel

Een ander woord voor de voetballersenkel is impingement van de enkel.  Bij impingement loopt er letterlijk ‘iets vast/klem’. Dit gebeurt tussen het sprongbeen (talus) en het onderbeen (tibia). Er kan sprake zijn van bot-aanwas door , waarschijnlijk, vaak herhaalde micro-traumata; bijv. door het schieten van een bal met de wreef. We spreken dan van een ‘benig’ impingement. Als er alleen een verdikt kapsel aanwezig is wat vast loopt  spreken we van een weke-delen impingement Bij de voetballers enkel zitten de klachten aan de voorkant van de enkel. (bij een zogenoemde ‘dansers enkel’ zitten de klachten juist aan de achterzijde van de enkel).

Klachten en symptomen
Bij een voetballersenkel zijn er pijnklachten aan de voorkant van de enkel. Er zijn geen instabiliteitsklachten. Vaak is er niet echt een duidelijk trauma geweest. Het kan langzaam optreden.  Bij sporten en/of inspanning nemen de klachten vaak toe terwijl rust de klachten doet afnemen. De enkel kan lokaal wat dikker zijn maar dit hoeft niet

Oorzaken
Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak van een impingement is maar vaak herhaalde micro-traumata zijn waarschijnlijk de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Denk aan het vaak schieten van een bal. Er treedt zwelling op van het kapsel en/of vormt zich botaanwas op het sprongbeen of scheenbeen. Dit ‘loopt vast’ als de voet naar het onderbeen wordt bewogen (dorsaal flexie).
Hierdoor treedt er meer zwelling op – loopt eerder vast – meer pijn; een neerwaartse spiraal.

Diagnose
Na het aanhoren van het verhaal van de patiënt zal de arts een lichamelijk onderzoek doen. Er is m.n. een herkenbare drukpijn over de voorkant van het enkel gewricht. Geforceerde dorsaalflexie zal de pijn meestal doen verergeren. Er zal standaard een (belaste) röntgenopname worden gemaakt. Hierop worden breuken uitgesloten, kan er worden gekeken of er sprake is van artrose (=slijtage) en kan de eerder genoemde ‘botaanwas’ worden gezien. Een MRI-scan behoort niet tot het standaard onderzoek. Er hoeven namelijk geen afwijkingen te worden gezien op de MRI-scan, terwijl er wel een (weke delen) impingement kan bestaan.

Behandelingen conservatief
De behandeling bestaat uit het rust geven van de enkel zodat de lokale zwelling af kan nemen en minder snel ‘vast loopt’ . Een tijdje minder sporten of een andere sport gaan doen kan een positief effect hebben. Bij onvoldoende effect kan een fysiotherapeut worden ingeschakeld.

Medicatie
Bij aanhoudende klachten kan een injectie in de enkel worden gegeven. Deze injectie bevat een corticosteroïd en heeft als doel de irritatie van het gewrichtskapsel te laten afnemen. Een NSAID (ontstekingsremmer) kan ook tijdelijk worden voorgeschreven.

Behandelingen operatief
Als de klachten desondanks blijven bestaan kan een operatie worden overwogen. Dat is meestal een kijkoperatie (arthroscopie) waarbij via 2 of 3 kleine sneetjes in de enkel kan worden gekeken. Doel is om verdikt en geïrriteerd weefsel weg te halen. Ook eventueel aanwezige botaanwas kan worden weggehaald

Instabiliteit

Enkel instabiliteit verwijst naar een situatie waarbij het enkel gewricht onstabiel aan voelt of onstabiel is, wat vaak leidt tot een gevoel van onzekerheid of moeite om het evenwicht te behouden. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een eerdere enkelverstuiking, zwakte in de spieren die het enkelgewricht ondersteunen of structurele afwijkingen in de botten of ligamenten van de enkel. Enkel instabiliteit kan leiden tot ongemak en moeite met activiteiten zoals lopen of hardlopen en kan het risico op verdere letsel aan de enkel verhogen. Behandelingsopties kunnen onder andere fysiotherapie, oefeningen om de spieren rond de enkel te versterken, het gebruik van brace of andere ondersteunende middelen of, in sommige gevallen, chirurgie zijn.

Klachten en symptomen
Mensen met enkel instabiliteit kunnen verschillende klachten ervaren. Sommige van de meest voorkomende klachten zijn:

 • Onzekerheid of instabiliteit bij het lopen of staan op een ongelijke ondergrond
 • een gevoel van instabiliteit of ‘zweven’ in het enkelgewricht
 • pijn en/of zwelling van het enkel gewricht
 • moeite met het uitvoeren van bepaalde activiteiten, zoals lopen, rennen of springen
 • een gevoel van ongemak of pijn tijdens het dragen van hoge hakken of andere schoenen met een hoge hak
 • een gevoel van ongemak of pijn tijdens het lopen of staan op een ongelijke ondergrond
 • een gevoel van ongemak of pijn tijdens het uitvoeren van bepaalde activiteiten, zoals sporten of het uitvoeren van taken op het werk
 • een gevoel van ongemak of pijn tijdens het dragen van bepaalde schoenen, zoals sportschoenen of andere schoenen met dikke zolen

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken van enkel instabiliteit. Sommige van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Een eerdere enkelverstuiking: een enkelverstuiking kan leiden tot beschadiging van de ligamenten (banden) in/rondom de enkel, wat kan leiden tot instabiliteit.
 • Zwakte in de spieren die het enkelgewricht ondersteunen: als de spieren rond het enkelgewricht zwak zijn, kan dit leiden tot instabiliteit van het gewricht.
 • Structurele afwijkingen in de ligamenten van de enkel: sommige mensen kunnen van nature afwijkende ligamenten hebben die leiden tot instabiliteit van de enkel.
 • Overgewicht: het dragen van extra gewicht kan extra druk op het enkelgewricht plaatsen en kan leiden tot instabiliteit.
 • Slechte voetboog: als de voetboog van de voet niet goed ondersteund wordt, kan dit leiden tot instabiliteit van de enkel.
 • Artritis: ontsteking in het enkelgewricht kan leiden tot instabiliteit.
 • Andere aandoeningen: sommige medische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis en multiple sclerose, kunnen leiden tot instabiliteit van de enkel.

Diagnose
Er zijn verschillende manieren om de diagnose enkel instabiliteit te stellen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de aanwezigheid van andere aandoeningen of letsels.

De diagnose enkel instabiliteit kan, door een getraind persoon, worden gesteld doormiddel van fysiek onderzoek en door vragen te stellen over de geschiedenis van het letsel. Tijdens het fysieke onderzoek zal de bewegelijkheid van de enkel worden beoordeeld en zal naar zwelling en pijn provocatie worden gekeken. Mn wordt gekeken of er een abnormale bewegelijkheid op te wekken is in bepaalde richtingen; die normaal gesproken stabiel behoren te zijn.

Andere mogelijkheden de kunnen bijdragen aan het stellen van de diagnose zijn; -beeldvormingstesten; zoals röntgenfoto's of MRI-scans

Behandelingen
De behandeling van enkel instabiliteit hangt af van de ernst van de aandoening en de aanwezigheid van andere aandoeningen of letsels. In sommige gevallen kan enkel instabiliteit met behulp van enkelbanden of een enkelbrace behandeld worden, terwijl in andere gevallen fysiotherapie of een operatie nodig kunnen zijn.

 • Enkelbanden of een enkelbrace: Deze hulpmiddelen kunnen worden gebruikt om de enkel te ondersteunen en te stabiliseren. Het kan helpen om pijn te verminderen en de beweeglijkheid te verhogen.
 • Fysiotherapie kan helpen om de spieren rond de enkel te versterken en de beweeglijkheid te verhogen. Dit kan het herstel van enkel instabiliteit versnellen.
 • In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de enkel te stabiliseren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ernstige instabiliteit of bij het aanwezig zijn van een breuk.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat het herstel van enkel instabiliteit tijd kan kosten en dat het belangrijk is om de aanwijzingen van de arts op te volgen om het risico op terugval te verminderen.

Hallux valgus

Een kromme grote teen komt vaak door erfelijkheid in bepaalde families voor. De voorvoet is dan ook vaak breder waardoor er ter plaatse van de grote teen een knobbel (bunion) met een drukplek kan ontstaan in te strakke schoenen. De grote teen kan ook druk geven tegen de 2e teen zodat daar een drukplek kan ontstaan of de tenen zelfs over elkaar gaan liggen. De behandeling zal in het begin bestaan uit een schoen aanpassing door een extra brede maat te kiezen. Mocht dit onvoldoende effect hebben kan een operatieve behandeling overwogen worden.

Hallux rigidus

Klachten en symptomen
Hallux is de Latijnse naam voor grote teen en rigidus betekent stijf, dus letterlijk vertaald: stijve grote teen. Dit is meestal het gevolg van kraakbeen-slijtage (artrose) van het grote teen gewricht. In dit gewricht komen twee botjes samen: het eerste middenvoetsbeentje en het eerste kootje van de grote teen. Die botten zijn voorzien van een laagje glad kraakbeen, zodat het gewricht soepel kan bewegen. Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert. Maar bij artrose is de slijtage van het kraakbeen overmatig. Het kraakbeen wordt dun, brokkelig, of verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren. De grote teen kan door de stijfheid minder goed omhoog en omlaag bewegen. Bij het lopen is bij het afwikkelen vooral het omhoog bewegen belangrijk en dat geeft dus ook de meeste klachten

De belangrijkste klacht is pijn aan het grote teen gewricht. Dit kan gepaard gaan met ochtendstijfheid en startpijn (pijn bij de eerste stappen met lopen). De meeste pijn wordt gevoeld bij het afwikkelen van de voet. Omdat er dan, soms ongemerkt, meer over de buitenkant van de voet afgewikkeld wordt, kan er ook pijn in de rest van de voorvoet ontstaan. Ook kan er wisselend zwelling van het gewricht zijn. Bij langer bestaan ontstaat er meestal een bobbel aan de bovenkant bij de grote teen, de zogenaamde osteofyt.

Oorzaken
Net als bij andere vormen van artrose is er niet één enkele oorzaak die alle slijtage van de grote teen verklaart. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Na een fractuur of zogenaamde micro-traumata (alsmaar kleine tikken tegen het gewricht, bijvoorbeeld bij voetbal)
 • Bepaalde ziekten als reumatoïde artritis (reuma) of jicht
 • Bij verlammingen en bij een jarenlang bestaande hallux valgus
 • Soms ook jaren na een operatie voor een hallux valgus
 • Maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dit laatste wordt dan “idiopathisch’ genoemd.

De diagnose is vrij eenvoudig te stellen op het verhaal van de klachten en het lichamelijk onderzoek met een bewegingsbeperking van de grote teen, soms met crepitaties (zacht kraken). De grote teen beweegt meestal pijnlijk en soms is een bobbel voelbaar. Een röntgenfoto bevestigt zowel de diagnose als het stadium van de artrose. Bovendien kan de foto soms een idee geven over de oorzaak van de artrose en eventuele andere afwijkingen aantonen of uitsluiten. Ander röntgen onderzoek of een scan is overbodig. Soms is bloedonderzoek nodig, naar bijvoorbeeld jicht.

Hamertenen

Klachten en symptomen
De termen hamerteen en klauwteen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze beschrijven in feite verschillende afwijkingen. Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een (over)strekking in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje (het MTP of MetaTarsoPhalangeale gewricht).

Als de kromstand van de teen kort bestaat is deze nog soepel, maar bij lang bestaan kan deze kromstand stug worden. Dan geeft deze afwijking meestal klachten. Een hamerteen kan zeer pijnlijk zijn en veel hinder geven bij het dragen van heel gewone schoenen. Meestal ontstaat er op het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje een likdoorn of eksteroog, die vanwege het wrijven tegen de schoen pijn veroorzaakt en ook kan gaan ontsteken. Bij een stugge hamer- en klauwteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan door de kromstand. Tevens kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan, omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt. Tenslotte kan dit gepaard gaan met ontsteking en pijn in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje (MTP gewricht). Het kapsel van dit gewrichtje raakt dan slap en uitgerekt, waarna de teen in dit gewrichtje geleidelijk uit de kom gaat naar boven. Dit veroorzaakt dan weer meer druk onder het kopje van het middenvoetsbeentje en zodoende kan er pijn ontstaan zowel aan de onderkant van de voorvoet, alsook aan de bovenkant van de teen.

Oorzaken
Er is niet één exacte oorzaak voor het ontstaan van een hamerteen aan te geven. Normaal gesproken is er een evenwicht tussen de verschillende spieren die de tenen bewegen: de buigers en de strekkers van de teen en de kleine voetspiertjes (de zgn. intrinsieke musculatuur). Als dit evenwicht in de besturing verstoord wordt, kan een hamerteen ontstaan. Er zijn veel oorzaken voor een verstoring van dit evenwicht, maar in het algemeen komt het doordat de functie van de kleine voetspiertjes uitvalt. Ook dit kan weer vele oorzaken hebben, zoals oudere leeftijd al dan niet gepaard gaande met slagaderverkalking (“arteriosclerose”), diabetes, reuma, een doorgemaakt ongeval etc. Verder is een veel voorkomende oorzaak van een hamerteenstand van de tweede teen een hallux valgus. Doordat de grote teen niet optimaal functioneert raakt de sturing van de tweede teen uit zijn evenwicht en kan een hamerteen ontstaan, maar ook doordat de grote teen onder de tweede teen groeit en daarmee deze teen in een hamerteenstand drukt.

Specialisten

Orthopedisch chirurg

Bart Boesenach

"De orthopedische chirurgie is voor mij een prachtige combinatie van de technische aspecten van het vak en de ‘zachte’ kant van het vak, namelijk in een goed gesprek met de patiënt kijken welke oplossing het beste past. Samen tot de beste oplossing komen en aan het eind een tevreden patiënt, daar streef ik elke keer weer naar."Aandachtsgebieden
 • Heupchirurgie (voorste benadering heupprothese)
 • Kniechirurgie
 • Traumatologie
 • Kinderorthopedie
 • Elleboogchirurgie
 • Voorvoetchirurgie
Opleiding en werkervaringWerkervaring
 • 2017 – heden: Orthopedisch chirurg – traumatoloog, Gelre Ziekenhuis Apeldoorn
Opleidingen
 • 2012 – 2017: Arts in opleiding voor een medisch specialisme (AIOS) Orthopedie
 • 2004 – 2010: Geneeskunde, Universiteit Leiden
Opleidingsklinieken:
 • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): Prof dr. R.G.H.H. Nelissen
 • HagaZiekenhuis Den Haag: Dr. R.L.M. Deijkers
 • Haaglander Medisch Centrum (HMC) Den Haag: dr. E.R.A. van Arkel
 • 2004 – 2010: Geneeskunde, Universiteit Leiden
Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten
 • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
 • Nederlandse Vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
 • Werkgroep Heup (NOV)
 • Werkgroep Knie (NOV)
 • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
 • Werkgroep Kinderorthopedie
 BIG-nummer59913424901Publicaties
 • Publicatie 2011 - No improvement of the long-term wear and revision rates in the second generation Biomet cup (Ringloc) in young patients. B. Boesenach, R.G.H.H. Nelissen, H.J.L. van der Heide, Acta Orthop. 2011 Dec; 82(6):664-8.
 • Presentatie 2010 - The validity and reliability of the Dutch self-reported Harris Hip Score after Total Hip Arthroplasty
 • Presentatie 2010 - Posterpresentatie op het 7e SICOT-congres in Göteborg
 • Presentatie 2008 - No improvement of the long-term wear and revision rates in the second generation Biomet cup (Ringloc) in young patients
 • Presentatie 2009 - Paper gepresenteerd op het 10de EFORT-congres in Wenen
Orthopedisch chirurg

Ferry Steenstra

"Blijf in beweging! Dat is de lijfspreuk van ons vakgebied. Ik kan met een gericht advies, een conservatieve behandeling maar vaak ook een chirurgische behandeling mensen in beweging houden of hun beperkingen zo klein mogelijk houden. Hoe mooi is het om heel praktisch bezig te zijn en mensen daardoor terug te geven wat ze niet meer konden; werken, sporten, bewegen."Aandachtsgebieden
 • Voet- en enkel chirurgie
 • Kniechirurgie
 • Heupchirurgie
Opleiding en werkervaring
 • Geneeskunde; Vrije Universiteit (VU) Amsterdam
 • Orthopedie; cluster Academisch Medisch Centrum (AMC) -Amsterdam
 • Orthopedisch chirurg sinds 2006; Gelre ziekenhuizen Apeldoorn
 Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten
 • Nederlandse vereniging voor Orthopedie (NOV) -werkgroepen; heup, voet en enkel
 • Nederlandse vereniging voor arthroscopie (NVA)
 • Nederlandse vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
 • European Bone and Joint Infection Society (EBJIS)
BIG-nummer59049054601
Orthopedisch chirurg - Traumatoloog

Maarten Röling

"Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Al vanaf jongere leeftijd ontwikkelde ik de passie en voorliefde voor het steun- en bewegingsapparaat, mede door zelf actief te sporten van jongs af aan. Na het cum laude afstuderen als basisarts, specialiseerde ik me tot orthopedisch chirurg in het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) in Delft en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Gedurende deze specialisatie heb ik me gedifferentieerd in de onderste extremiteit en de orthopedische traumatologie. Ook doe ik wetenschappelijk onderzoek naar de kijkoperatie van de heup waarop ik binnenkort zal promoveren."Aandachtsgebieden
 • Traumatologie
 • Heupchirurgie
  • Scopie, primaire en revisie prothesiologie
 • Kniechirurgie
 • Voet- en enkelchirurgie
Opleiding en werkervaring Opleiding
 • Gymnasium Oegstgeest
 • Geneeskunde EMC Rotterdam
 • Orthopedische chirurgie Regionale Opleiding Groep Orthopedie (ROGO) Rotterdam
Werkervaring
 • Traveling fellowship St Gallen Zwitserland
 • Chef de Kliniek Gelre ziekenhuizen Apeldoorn
 • Orthopedisch chirurg traumatoloog Gelre ziekenhuizen Apeldoorn
Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten
 • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
 • Nederlandse Vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
 • Werkgroep heup: Dutch Hip Society (DHS)
 • Werkgroep Nederlandse Orthopedische Trauma en Sport
 • Dutch Foot and Ankle society (DFAS)
 • Arbeidsgemeinschaft für osteosynthesefragen (AO) Trauma Nederland
PublicatiesKlik hier voor publicaties van Maarten Röling BIG-nummer09913782001
Orthopedisch chirurg

Pieter Bullens

“De voet en de enkel zijn fantastisch; een aaneenschakeling van heel veel kleine gewrichtjes, spiertjes en pezen die heel nauwkeurig en gecoördineerd moeten samenwerken. Er zitten wel veertig botjes in je voet, waarmee de complexiteit wel duidelijk is gemaakt, denk ik. Daarbij is de voet essentieel in de schokdemping en balans van het hele lichaam. Goed kunnen staan en lopen is ontzettend belangrijk voor de zelfstandigheid en de mobiliteit van mensen.”Aandachtsgebieden
 • Heupchirurgie
 • Kniechirurgie
 • Voet- /enkelchirurgie
 • Traumatologie
 • Kinderorthopedie
 Opleiding en werkervaring Opleiding
 • 2008  Orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen
 • 1991-98  Geneeskunde, University of Maastricht
Werkervaring
 • March-April `93: Emergency medicine University Hospital Innsbruck, Austria, Prof.Dr.Croezen
 • July-Aug. `98: Trauma Surgery, Trauma hospital Berlin, Germany, Prof.Dr.A.Ekkernkamp
 • Okt.-Nov. `98: Orthopaedic Surgery, Beth Israel hospital Boston, USA, Dr.D.Reilly
 • 1999-2000:  ANIOS orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen.
 • 2000-2001:  ANIOS orthopedie, Elkerliek Hospital, Helmond.
 • 2001-2003: AIOS chirurgie, Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Nijmegen.
 • 2004: AIOS orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen.
 • 2005: AIOS orthopedie, Rijnstate ziekenhuis, Arnhem.
 • 2006: AIOS orthopedie, Maartens kliniek, Nijmegen.
 • 2007-2008: AIOS orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen.
 • 2008-2010: Orthopedic Fellow Flinders Medical Centre and Queen Elizabeth Hospital Trauma / Foot and Ankle Surgery, Adelaide, Australia
 • Febr 2010: Visiting trauma fellow Ganga Hospital, Coimbatore India
 Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten
 • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
 • Nederlanse vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NOVT)
 • Dutch Foot and Ankle Society (DOFAS)
 • AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen (Trauma care) alumni member
 • EFAS (European Foot and Ankle Society)
 • Certificatie Good Clinical Practice (GCP)
 • Artikel 9 functionaris t.a.v. uitvoeren dierproeven ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek
PublicatiesKlik hier voor publicaties van Pieter BullensBIG-nummer79049182901
Orthopedisch chirurg

Wybren Prins

Aandachtsgebieden
 • Kniepathologie en -chirurgie, zowel ligamentair als (hemi)knieprothesiologie
 • Voet- en enkelchirurgie
 • Heupprothesiologie (Direct Superior Approach (DSA))
 • Traumachirurgie in het ZGT (level 2)
Opleiding en werkervaring
 • 2005 – 2011 Bachelor en Master Geneeskunde Rijksuniversiteit Groningen, Groningen
 • 2004 – 2005 Propedeuse Bewegingswetenschappen Rijksuniversiteit Groningen, Groningen
 • 2003 – 2004 Propedeuse Biologie Rijksuniversiteit Groningen, Groningen
 • 1997 – 2003 VWO Profiel: Natuur & Gezondheid met wiskunde B2 en scheikunde 2 Vechtdal College, Hardenberg
 • Aug 2020 – heden Fellow traumachirurgie, ZGT, Almelo/Hengelo
 • 2020 – juli 2020 Chef de Clinique orthopedie, Isala, Zwolle
 • 2018 – 2019 AIOS orthopedie, opleider dr. C.C.P.M. Verheyen/dr. R.G. Zuurmond, Isala, Zwolle
 • 2017 – 2018 AIOS orthopedie, opleider dr. A.V.C.M. Zeegers, MST, Enschede
 • 2016 – 2017 AIOS orthopedie, opleider prof. dr. S.K. Bulstra, UMCG, Groningen
 • 2014 – 2015 AIOS orthopedie, opleider dr. C.C.P.M. Verheyen, Isala, Zwolle
 • 2013 – 2014 AIOS chirurgie, opleider dr. S.H. Van Helden, Isala, Zwolle
 • 2012 Arts-onderzoeker orthopedie onder leiding van dr. C.C.P.M. Verheyen, Isala, Zwolle
 • 2011 Klinisch Chemisch Laboratorium medewerker, Isala, Zwolle
 • 2007 – 2008 Croupier, Holland Casino, Groningen
Lidmaatschap en nevenactiviteiten
 • Penningmeester Vereniging Arts-assistenten Isala Klinieken (VAIK)
 • Bestuur Stichting Benefietdiner Isala klinieken
Big nummer69915159501 PublicatiesLong-term outcomes of the Bi-Metric proximally hydroxyapatite-coated femoral stem https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27102551/The outcome of conservative treatment of fifth metatarsal diaphyseal fractures https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33680806/A man with a swollen shoulder https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24299623/Factors that influence femoral neck length. Analysis of 1543 patients with advanced osteoarthritis of the hip https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23475417/Excellent results with the cemented Lubinus SP II 130-mm femoral stem at 10 years of follow-up: 932 hips followed for 5-15 years https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24694276/Sinus pericranii; a congenital swelling on the scalp https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26530116/

Gewrichten

Heup
Knie
Enkel en voet
Schouder
Elleboog
Pols en hand

E-mail versturen

Telefonisch contact

Afspraak maken