Wat is elleboogs-arthroscopie?
Bij arthroscopie van de elleboog wordt door middel van een buisje waarin een optiek zit een inspectie uitgevoerd van de binnenkant van het  ellebooggewricht. Het is ook mogelijk om een ingreep uit te voeren in de elleboog onder zicht via de scoop. Er kan dan worden gesproken van een “kijkoperatie”.

Indicatiestelling
Samen met uw orthopedisch chirurg is na aanleiding van het vragengesprek, het lichamelijk onderzoek en de röntgenfoto besloten tot het plaatsen van een totale knieprothese. Hierbij wordt het gewrichtsvlak van het bovenbeen en het onderbeen vervangen door een kunstknie. In enkele gevallen komt er ook een prothese op de knieschijf, dit zal uw orthopedisch chirurg dan met u bespreken, echter in verreweg de meerderheid van de gevallen wordt de knieschijf tussen de operatie bijgewerkt en hoeft deze niet vervangen te worden.

De operatie
Voor de operatie krijgt u een gesprek met een verpleegkundige over de opname en over de nazorg. Tevens krijgt u een gesprek met de anesthesist om de opties van pijnstilling te bespreken. In de regel vindt deze operatie plaat onder narcose of met een ruggenprik (met of zonder roesje).

Eén werkdag voor de operatie krijgt u een gesprek met de zaaldokter en hij/zij zal met u enkele zaken rondom de medicatie/bloedverdunners checken en het been beoordelen of er geen sprake is van wondjes of een infectie elders.

Op de dag van de afdeling wordt u opgenomen op de orthopedieafdeling. Wanneer u aan de beurt bent gaat u naar het operatiecomplex waarbij u eerst op en holding komt te liggen, alhier krijgt u een infuus. Vervolgens komt u op de operatiekamer. Na het controleren van uw gegevens (time-out) starten we met de narcose of ruggenprik.

De operatie duurt circa een uur. Tijdens de operatie zagen we het bovenbeen en onderbeen met de juiste maat mallen zo dat de juiste maat prothese die bij u hoort geplaatst kan worden. De knieprothese wordt vastgezet met botcement. Tijdens de operatie spuiten we rondom de knie pijnstillers zodat u na de operatie minder pijn heeft.

Na de operatie is het been van voet tot bovenbeen verbonden en gaat u naar de recovery. Als u weer goed wakker bent en uw vitale controles zoals bloeddruk en hartslag zijn goed, dan gaat u terug naar de orthopedie afdeling.

Het is belangrijk dat u probeert energierijke voeding en drinken tot u te nemen. De fysiotherapeut komt dezelfde dag nog bij u aan bed en kijkt of het al lukt om even te staan dan wel enkele passen te zetten. ls de verpleegkundige, de fysiotherapeut en de zaaldokter tevreden zijn dan kunt u de volgende dag het ziekenhuis weer verlaten. Twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. Na circa 6-8 weken komt u bij uw orthopedisch chirurg terug voor controle.

Verwachtingen
We zeggen niet voor niet dat u een kunstknie krijgt in plaats van een nieuwe knie. Het is de bedoeling dat u na verloop van tijd pijnloos kan lopen en fietsen (als u dat daarvoor ook deed). Het op de knieën zitten zoals bijvoorbeeld tuinieren is pijnlijk met een knieprothese.

De knieprothese is een goede pijnstiller tegen de gewrichtspijn die u heeft als gevolg van de artrose, echter helaas is niet 100% van de mensen die een knieprothese krijgen tevreden met de kunstknie.

Er wordt veel onderzoek verricht en daaruit blijkt dat de mate van slijtage vooraf belangrijk. Hoe minder slijtage op de röntgenfoto hoe minder men tevreden is met de kunstknie. Jongere mensen zijn minder tevreden met de kunstknie dan ouderen. Vrouwen zijn over het algemeen minder tevreden. Tot slot zijn mensen met overgewicht minder tevreden met de kunstknie.

Symptomen die veel voorkomen is dat in het eerste jaar na de operatie de knie nog warm kan zijn, het onderbeen en knie gezwollen en de knie ook nog wel eens pijn doet. Daarnaast kan de huid aan de buitenzijde van de knie in het begin gevoelloos zijn.

De knie kan soms ook een tikkend geluid maken.

Hoelang een kunstknie meegaat is moeilijk te zeggen. Ondanks dat de materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn, slijt een kunstknie ook. De overleving van de kunstknie is onder andere afhankelijk van het gebruik/belasting

Revalidatie
De dag van de operatie begint direct al de revalidatie. De fysiotherapeut komt dezelfde dag bij u aan het bed om te oefenen, eventueel al even te staan en lopen. Het is belangrijk dat u direct energierijke voeding tot u neemt en rechtop in bed zit.

De volgende dag gaat u met de fysiotherapeut met behulp van krukken, een looprekje of rollator oefenen met lopen en zonodig traplopen. Indien dit goed gaat en de wond lekt niet na mag u naar huis. Het is belangrijk dat u dagelijks oefeningen doet om de knie goed te buigen en te strekken. In het begin kan dit gevoelig zijn. Pijnstillers kunnen u helpen om goed te kunnen bewegen met de knie.

Hoe fitter u de operatie in gaat hoe beter u kunt bewegen na de operatie.

Hoelang u de hulpmiddelen met lopen moet gebruiken is per persoon verschillend. Dit bespreekt u met de fysiotherapeut.

Na 2 weken komt u bij de verpleegkundige ter wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen.

Na 6-8 weken komt u bij uw orthopedisch chirurg om te controleren of de functie (het buigen en strekken) op orde is.

De gehele revalidatieduur is circa 6-12 maanden.

Complicaties
Ondanks alle maatregelen die we treffen om de kans op complicaties zo laag mogelijk te maken zijn ze niet uit te sluiten.

Algemene operatiecomplicaties zijn nabloeding, een infectie, een trombosebeen of een embolie (bloedpropje) in de longen of zenuwuitval. Daarnaast kan er sprake zijn van persisterende pijn en instabiliteit. Circa 10-20% houdt restklachten na een totale knieprothese. Het is geen nieuwe knie, maar een kunstknie.

De kunstknie slijt ook, op lange termijn bestaat de kans dat u opnieuw geopereerd dient te worden vanwege loslating/slijtage van de kunstknie.

Tevens kan bij een val het bot rondom de prothese breken.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten