Slotklachten elleboog
Als de elleboog ‘op slot’ schiet, dan is er sprake van een plotselinge buig- of strekbeperking, die vaak weer verdwijnt na enige beweging in de elleboog. Soms kan dit ook langdurig blijven bestaan.

Klachten en symptomen
Losse stukjes in het gewricht hoeven niet per se klachten te geven, dit hangt er namelijk vanaf waar in het gewricht ze zitten. Zitten ze aan de voor of achterzijde, dan klemmen ze in het gewricht en geeft dit aanleiding tot een buig- of strekbeperking (met of zonder pijn), die vaak weer verdwijnt na wiebelen met de elleboog.

Oorzaken
Slotklachten van de elleboog kunnen worden veroorzaakt door een zogenaamd ‘Corpus Liberum’. Vaak is dit een stukje bot wat los is geraakt (gewrichtsmuis). In veel gevallen is er ook al sprake van enige mate van artrose (slijtage) van het gewricht, wat zorgt voor extra botvorming, wat makkelijk af kan breken. Soms ontstaan ze na een val, maar ze kunnen ook spontaan gevormd worden.

Diagnose
De diagnose wordt vaak grotendeels op het verhaal gesteld, aangevuld met een foto van het gewricht. Op een röntgenfoto is het stukje vaak niet goed te zien, dan is soms een CT of MRI met contrastmiddel nodig om de diagnose zeker te stellen.

Behandelingen
Dit hangt af van de frequentie en mate van hinder die door de slotklachten ontstaan. Indien het vaak gebeurt en er veel hinder ontstaat van de slotklachten is het te overwegen om middels een kijkoperatie het losse stukje te verwijderen.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten