Ganglion
Een ganglion is een bobbeltje aan uw pols, vinger of voet.  Het bobbeltje wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Een peesschede is een kokertje gevuld met een glijmiddel. Hierdoor kunnen de pezen makkelijk door de peesschede glijden, steeds als u uw spieren aanspant of ontspant. Er kan meer vocht in het ganglion komen, waardoor het bobbeltje groter wordt.

Behandeling
Een ganglion kan geen kwaad. U kunt afwachten of het vanzelf verdwijnt.

Leegzuigen met een naald
Werkt helaas niet beter dan afwachten. Bij de helft van de mensen komt het ganglion terug. Soms blijft de plek daarna gevoelig.

Operatie
Soms blijft een ganglion veel klachten geven. Bijvoorbeeld pijn of minder goed kunnen bewegen. Bespreek dit dan met uw huisarts. Een operatie kan dan helpen. Hierbij wordt het ganglion verwijderd. Dit kan zowel poliklinisch als in dagbehandeling.

Risico’s bij verwijderen

  • Soms komt het ganglion terug.
  • Soms geeft de operatie problemen zoals een ontsteking van de operatiewond, littekens,  (tijdelijke) beschadiging van een zenuw of stijfheid.

Noduli van Heberden
Noduli van Heberden, ook wel knobbels van Heberden genoemd, zijn verdikkingen van de eindkootjes van je vingers (DIP-gewrichten). Ze wijzen meestal op artrose in de vingers. De noduli ontstaan vaak geleidelijk. Vrouwen hebben vaker last van de noduli van Heberden bij handartrose dan mannen. Als de middelste vingergewrichten zijn aangedaan, wordt dit noduli van Bouchard genoemd.

Door de artrose treedt er gewrichtszwelling op. Deze zwellingen zijn bijna altijd goedaardig en kunnen dus geen kwaad, naast het feit dat ze soms in de weg zitten. Doordat er slijtage van het kraakbeen plaatsvindt, reageert je lichaam hierop door extra veel botweefsel te vormen om het verlies tegen te gaan.

Alleen het bultje weghalen zonder iets aan de artrose te doen heeft weinig zin.

 

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten