Waarom wordt een polsprothese geplaatst?
Een polsprothese wordt geplaatst als er (door een ziekte of na een ongeval) een uiterst pijnlijke beweeglijkheid van de pols bestaat, veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen. Pas als de klachten niet met fysiotherapie, brace en pijnstillers verholpen kunnen worden, wordt besloten een polsprothese te plaatsen.

Wat zijn er voor alternatieve operaties?
Polsarthrodese (het geheel vastzetten van de pols)
Gedeeltelijk vastzetten van de pols (Radiolunaire arthrodese/ LCTH dese)
Proximale rij carpectomie.

Wat kunt u verwachten van een polsprothese?
In de regel zal de pijn over zijn. U kunt ongeveer 35 graden buigen en 35 graden strekken. U moet zich wel realiseren dat een polsprothese een kunstgewricht is en niet het eeuwige leven heeft. Zware arbeid wordt ontraden. Over hoeveel de pols belast mag worden lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gezegd dat maximaal een paar kilo getild mag worden.

Behandeling
De operatie vindt plaats tijdens een klinische opname van 2 dagen. In de regel vindt de operatie plaats onder plexus anaesthesie (alleen arm verdoofd). De operatie duurt iets meer dan een uur.

Bloedverdunnende medicijnen
Meldt u vooral als u deze medicijnen gebruikt soms is het nodig deze tijdelijk te staken.

Na de ingreep
Na de operatie krijgt u een gips voor de duur van 2 tot 6 weken. Dit kan tussentijds gewisseld worden voor een afneembare brace. U wordt in de revalidatie begeleid door een handfysiotherapeut. Het herstel duurt meestal 6 maanden.

Complicaties
Deze zijn bij deze ingreep zeldzaam. Een heel enkele keer treedt er een nabloeding of een ontsteking op. Ook kan een kunstpols makkelijker uit de kom schieten dan een gewone pols. Verder kan de beweeglijkheid tegenvallen en kan er dystrofie optreden.

Pijn
Pijnstillers zijn meestal nodig. Van de arts krijgt u een recept mee bij ontslag.