Een triggerfinger ofwel haperende vinger (bij duim soms aangeduid als Trigger Thumb) ontstaat doordat er een verdikking in de pees zit die achter een bandje blijft hangen.

Conservatieve (niet-operatieve) behandeling
Als u pas kort last hebt, kan rust helpen. Ontstekingsremmende medicatie of een spalk kunnen helpen de klachten te verlichten.

Injectie
Een injectie met een lage dosis corticosteroïden in de peesschede remt de ontstekingsreactie. Hierdoor kan de zwelling van de pees minder worden en kunnen de klachten verdwijnen. Deze behandeling geeft bij ongeveer 50% van de patiënten verbetering.

Operatie
De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. Onder plaatselijke verdoving wordt de vernauwde peesschede geopend zodat de pees weer vrij kan bewegen. Hierna wordt de huid gehecht. De vinger kan vervolgens weer normaal gebruikt worden. De operatie is in meer dan 90% van de gevallen effectief.

Bloedverdunnende medicijnen
Meldt u vooral als u deze medicijnen gebruikt soms is het nodig deze tijdelijk te staken.

Na de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Na de operatie krijgt u een drukverband voor 3 dagen. U moet de vingers meteen gaan bewegen om stijfheid te voorkomen.

Complicaties
Deze zijn bij deze ingreep zeldzaam. De risico’s zijn: bloeduitstorting, infectie van de wond, doof gevoel aan de vinger en er is een hele kleine kans dat de klachten niet over zijn.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten