De ziekte van Quervain.
De klachten ontstaan door een peesirritatie aan de duimkant van de pols. Door de irritatie van de pezen worden die dikker en glijden ze niet meer zo makkelijk door de tunnel. Hierdoor wordt ook het slijmvlies van de tunnel geïrriteerd waardoor er minder ruimte ontstaat. Klachten ontstaan vaker na veel knijpen of wringen. Soms straalt dit uit naar de onderarm of de duim. De ziekte van Quervain wordt vaker gezien bij patiënten met reuma, diabetes of bij zwangere vrouwen. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek.

Conservatieve (niet-operatieve) behandeling
Als u pas kort last hebt, kan rust helpen. Ontstekingsremmende medicatie of een spalk kunnen helpen de klachten te verlichten.

Injectie
Een injectie met een lage dosis corticosteroïden in de peesschede remt de ontstekingsreactie. Hierdoor kan de zwelling van de pees minder worden en kunnen de klachten verdwijnen. Deze behandeling geeft bij ongeveer 50% van de patiënten verbetering.

Operatie
De ingreep vindt plaats op de poliklinische operatiekamer. Onder plaatselijke verdoving wordt de vernauwde peesschede geopend zodat de pees weer vrij kan bewegen. Hierna wordt de huid gehecht. De vinger kan vervolgens weer normaal gebruikt worden. De operatie is in meer dan 90% van de gevallen effectief.

Bloedverdunnende medicijnen
Meldt u vooral als u deze medicijnen gebruikt soms is het nodig deze tijdelijk te staken.

Na de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Na de operatie krijgt u een drukverband voor 3 dagen. U moet de vingers en de duim meteen gaan bewegen om stijfheid te voorkomen.

Complicaties
Deze zijn bij deze ingreep zeldzaam. De risico’s zijn: bloeduitstorting, infectie van de wond, doof gevoel aan de vinger en er is een hele kleine kans dat de klachten niet over zijn.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten