Peesirritaties rondom de elleboog
Er zijn diverse peesirritaties mogelijk rondom de elleboog. De tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is hier de bekendste van. Ook kan er sprake zijn van een golferselleboog (epicondylitis medialis).

Klachten en symptomen
Bij een tenniselleboog is er vooral pijn aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols. Dit gebeurt met name als de strekspieren worden aangespannen, bijvoorbeeld als er iets opgetild wordt.
Bij een golferselleboog is er met name pijn aan de binnenzijde van de elleboog, ook dit kan uitstralen naar de onderarm en pols. De pijn treedt op bij het gebruiken van de buigers van de pols of bij een vuist maken.

Oorzaken
De klachten worden veroorzaakt door een peesirritatie bij de aanhechting van de pezen. Vaak is dit door repeterende bewegingen (bijvoorbeeld wringen) of bij tennissen. De aandoening komt met name voor bij mensen boven de 35 jaar. Het is goed om te weten dat in verreweg de meeste gevallen de klachten vanzelf over zullen gaan, na 1 jaar is ruim 80% van de mensen van de klachten af.

Diagnose
De diagnose wordt vaak grotendeels op het verhaal gesteld en klinisch onderzoek. Meestal is geen aanvullend onderzoek nodig, alleen als eventueel een andere diagnose uitgesloten moet worden. Dan is er soms een aanvullende echo of MRI-scan nodig.

Behandelingen
De tijd is de belangrijkste factor in de genezing van deze peesirritaties.
Daarnaast kunnen onderstaande opties bijdragen aan de genezing, echter dit is sterk wisselend tussen verschillende personen.

  • Overmatige of verkeerde belasting vermijden
  • Fysiotherapie (Lokale frictiemassage, dry needling, shockwave)
  • Absolute rust
  • Braces/bandjes
  • Injectie met corticostero├»den of PRP
  • Echo met lokale infiltratie
  • Chirurgische release raden wij niet aan en voeren wij ook niet uit, vanwege de zeer hoge kans op restklachten.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten