Indicatiestelling;

Waarom wordt een enkelscopie uitgevoerd?
De specialist heeft de enkel onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat uw klachten worden verklaard door afwijkingen van uw enkel die met een kijkoperatie kunnen worden verholpen. De oorzaken zijn zeer verschillend: een los stukje in de enkel (corpus liberum), een impingement (inklemming/blokkade), een beginnende slijtage, een OD-haard (osteochondritis dissecans = zachte plek net onder het kraakbeen gelegen), een ‘voetballers enkel’ (botaangroei aan de voorzijde van de enkel).

Wat is impingement van de enkel?
Er kan sprake zijn van een voorste of een achterste enkel impingement; het probleem zit aan de voor- of achterkant van de enkel.  De oorzaak kan door weke delen (kapsel) of door bot (randwoekeringen = bot = ‘benig) impingement komen. De botdelen botsen tegen elkaar met of zonder beklemming van de weke delen.

Hoe ziet de enkel eruit?

         

 

         

Wanneer wordt besloten te opereren aan impingement van de enkel?
Als conservatieve therapie (pijnstillers, fysiotherapie en het spuiten van ontstekingsremmers) onvoldoende effect heeft gehad.

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?
De operatie wordt via een kijkoperatie uitgevoerd; via 2 (of meer) kleine incisies wordt in de enkel gekeken en kan desgewenst een behandeling worden gedaan.

Zo kan bij een ‘benig impingement’ aan de voorzijde van de enkel een rand van randwoekeringen (osteofyten) worden weggehaald. Bij een weke delen impingement wordt het geïrriteerde kapsel (synovitis) weggehaald. Bij een posterieur impingement syndroom kan een zgn os trigonum (accessoire botkern) de oorzaak zijn; dit wordt dan verwijderd bij de scopie. Bij een OD-haard (zie eerste alinea) wordt dit weefsel locaal weggehaald (zie plaatje).

  

De verdoving
De operatie kan uitgevoerd worden met behulp van een blok van het gehele been, een ruggenprik of met een algehele narcose.

Hoe is de nabehandeling/revalidatie?
Na de operatie krijgt u een drukverband voor de eerste 48 uur. De enkel is meestal direct (gedeeltelijk) belastbaar. Soms is er een korte periode nodig waarin de enkel niet belast mag worden. Dit is afhankelijk van de oorzaak; vraag dit aan uw specialist. Met name de eerste 2 weken is de enkel dikker en stijver. U wordt in de revalidatie begeleid door een fysiotherapeut.

Het herstel duurt meestal 3 tot 12 weken.

Verwachtingen
De verwachting na de behandeling is dat u in de weken na de ingreep weer goed aan het lopen komt na het verwijderen van een los fragment of impingement. Mocht er ook slijtage gezien worden dan kunt u hier restklachten van blijven ondervinden.

De risico’s en complicaties
De kans op complicaties is klein bij een kijkoperatie. Er is een risico op een bloeding en zenuwletsel waardoor een deel van de huid gevoelloos kan worden. Een andere risico is een wondinfectie of stijf worden van het gewicht.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten