Wat is elleboogs-arthroscopie?
Bij arthroscopie van de elleboog wordt door middel van een buisje waarin een optiek zit een inspectie uitgevoerd van de binnenkant van het  ellebooggewricht. Het is ook mogelijk om een ingreep uit te voeren in de elleboog onder zicht via de scoop. Er kan dan worden gesproken van een “kijkoperatie”.

Indicatiestelling
Een hamerteen correctie kan nodig zijn als de conservatieve behandeling voor hamertenen niet voldoende effect geeft.

Bij een hamerteen is het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen tweede en derde kootje gestrekt.

Als de kromstand van de teen kort bestaat is deze nog soepel, maar bij lang bestaan kan deze kromstand stug worden. Dan geeft deze afwijking meestal klachten. Een hamerteen kan zeer pijnlijk zijn en veel hinder geven bij het dragen van heel gewone schoenen. Meestal ontstaat er op het gewrichtje tussen het eerste en tweede kootje een likdoorn of eksteroog, die vanwege het wrijven tegen de schoen pijn veroorzaakt en ook kan gaan ontsteken. Bij een stugge hamer- en klauwteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan door de kromstand. Tevens kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan, omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt. Tenslotte kan dit gepaard gaan met ontsteking en pijn in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje (MTP gewricht). Het kapsel van dit gewrichtje raakt dan slap en uitgerekt, waarna de teen in dit gewrichtje geleidelijk uit de kom gaat naar boven. Dit veroorzaakt dan weer meer druk onder het kopje van het middenvoetsbeentje en zodoende kan er pijn ontstaan zowel aan de onderkant van de voorvoet, alsook aan de bovenkant van de teen.

De conservatieve behandeling voor een hamerteen bestaat uit schoenadvies, steunzolen, schoenaanpassing, ortheses of speciale orthopedische schoenen.

De operatie
Bij erge en therapie resistente klachten van de hamertenen, kan er een hamerteen correctie plaats vinden.

Bij een simpele hamerteen correctie wordt het uiteinde van het eerste kootje weggenomen en daarmee de teen recht gezet. Dit is de kleinste operatie die in de orthopedie bestaat en wordt onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Als er meerdere tenen tegelijk moeten worden rechtgezet, kan de ingreep ook op de operatiekamer moeten worden uitgevoerd.

Poliklinische operatie kamer (POK):

  • U krijgt twee prikjes in de teen,
  • De operatie duurt ongeveer 10 minuten
  • De hele voet wordt verbonden. Soms wordt er een klein ijzeren pennetje ingebracht.

Het verband moet u twee weken laten zitten, want hiermee wordt onder andere de teen in de

goede stand gehouden. U mag wel lopen op de voet, maar vanwege infectie gevaar is het verstandig om veel te rusten met de voet omhoog, dus bv. met de voet op een kussen op een stoel. Na twee weken komt u terug op de polikliniek en dan worden de hechtingen verwijderd (en eventueel het ijzeren pennetje) en is de behandeling klaar. Wel kan de geopereerde teen nog een aantal weken wat dikker blijven.

Minimaal invasieve hamer- of klauwteencorrectie
Met behulp van speciale instrumenten kan de orthopedisch chirurg via gaatjes in de huid van de voet opereren onder plaatselijke verdoving. Afhankelijk van de leeftijd en de ernst van de scheefstand kan worden gekozen om de buig- en strekpeesjes via deze minimaal invasieve manier te verlengen

Uitgebreide hamerteen correctie

Bij een uitgebreide hamerteen correctie wordt ook het uiteinde van het eerste teenkootje weggenomen. Maar bovendien worden de strekpees en het kapsel aan de bovenkant van het MTP 1 gewricht verlengd. Dit wordt eigenlijk altijd een met een ijzeren pennetje in de juiste stand gehouden. Dit pennetje blijft 4 weken zitten. Vaak worden meerdere tenen aan één voet tegelijk

gecorrigeerd en, als er een hallux valgus is, wordt deze ook rechtgezet en de ‘knok’ verkleind. Deze ingreep is te groot om onder plaatselijke verdoving te kunnen doen en normaal gesproken zal dit via een dag opname gebeuren.

Verwachtingen

  • Een poliklinische ingreep
  • Dezelfde dag weer naar huis met een drukverband om de teen
  • Na 2 weken hechtingen verwijderen op de polikliniek
  • Direct belastbaar, liefst eerst op de achtervoet
  • Verkorting van de geopereerde tenen

Revalidatie
Hakbelasting gedurende de eerste dagen/weken, waarna belasten op de voorvoet op geleide van de pijn. De geopereerde tenen kunnen lange tijd gezwollen en warm aanvoelen, soms tot wel 3 maanden na de operatie.

Complicaties
Complicaties bij dergelijke kleine en minimaal invasieve operaties komen niet vaak voor. Elke wond kan echter een infectie opleveren, nabloeden, een doofheid van de teen opleveren, aanhoudende pijnklachten veroorzaken en soms een recidief van de hamerteen op lange termijn geven.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten