Gipsbroek voor heupdysplasie

Een ondiepe heupkom (dysplasie) kan het gevolg hebben dat een heup uit de kom gaat (subluxatie of luxatie). Heupdysplasie komt vaak voor in bepaalde families (erfelijk) of na een stuitligging. Soms is er ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

 

In de meeste gevallen is dysplasie goed met een brace of spreider te behandelen.

Campspreider

Pavlik brace

Mocht dit niet lukken dan volgt er vaak een behandeling met een gipsbroek. Op jonge leeftijd is de heup, omdat deze nog zacht is, goed te sturen zonder operatie. Onder narcose wordt de heup dan in de kom gebracht en in die stand in het gips gezet.

Gipsbroek

 

Verwachtingen

De verwachting is dat de heup in het gips goed in de kom komt en zich verder normaal kan ontwikkelen.

Revalidatie

De behandeling is een dag opname. Na ontslag volgt er een controle na 2, 6 en 12 weken met een röntgenfoto met de vraag of de heup goed in de kom blijft staan? Normaliter zal na 12 weken het gips worden verwijderd en wordt er verder gegaan met een spreider.

Complicaties

Indien de heup ook met een gipsbroek niet in de kom wil zal een operatieve behandeling volgen om dit voor elkaar te krijgen. Hiervoor zal uw kind worden doorgestuurd naar een academisch ziekenhuis. Gelukkig is dit zelden noodzakelijk. Een ander probleem is dat de gipsbroek kan bevuilen door ontlasting. De gipsmeesters zullen u duidelijk uitleg geven hoe u hiermee moet omgaan (aanleggen van de luiers) zodat dit geen probleem hoeft te worden. Zeldzaam is een reactie van de huid in het gips.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten