Indicatie;

Waarom wordt een enkelbandplastiek uitgevoerd?
De specialist heeft de enkel onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat u klachten heeft van uw enkel door slapte van de enkelband; hierdoor is de enkel niet meer stabiel en zwikt u door de enkel heen.

Wat is instabiliteit van de enkel?
Een enkel is instabiel (geeft zwikklachten) als de enkelbanden/een enkelband niet meer goed functioneert; dit kan komen door een complete scheur van de enkelband of door het uitrekken van een enkelband. Dit kan ontstaan na multiple distorsies (verzwikkingen) van de enkel.

Wanneer wordt besloten te opereren aan een instabiele enkel?
Als conservatieve (niet operatieve) therapie (fysiotherapie, bandage/brace) onvoldoende effect heeft gegeven.

Hoe ziet de enkel eruit?

   

Wat wordt er gedaan bij de operatie?
Bij een enkelbandplastiek wordt ofwel de uitgerekte/gescheurde enkelband weer strak gezet/ gereefd ofwel er wordt een ‘nieuwe’ enkelband gemaakt. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van een eigen pees of een kunst band om de eigen enkelband verder te versterken. Van deze operatietechniek komen vele varianten voor.

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?
De operatie wordt via een snee aan de zijkant van de enkel uitgevoerd. Afhankelijk van de gebruikte techniek wordt de incisie over het onderbeen verlengd.

De verdoving
De operatie kan uitgevoerd worden met behulp van een blok van het gehele been, een ruggenprik of met een algehele narcose.

Hoe is de nabehandeling?
Afhankelijk hij uitgebreid de ingreep was en hoe sterk de nieuwe enkel band is geworden bepaald of hoe nu de operatie mag belasten en of er ook nog een periode gips volgt. Na de operatie krijgt u in het slechtste geval een onderbeenloopgips voor 6 weken. Het been is in gips belastbaar. U wordt na het verwijderen van het gips in de revalidatie begeleid door een fysiotherapeut.

Het herstel duurt meestal 6 tot 12 weken.

Complicaties
Bij elke ingreep kan een ontsteking of een nabloeding optreden. Rondom het litteken kan een gevoelszenuw beschadigen zodat de huid ter plaatse anders aan kan voelen. Soms kan de instabiliteit terugkeren indien de nieuwe enkelband weer beschadigd raakt.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten