Distale bicepsruptuur
De bicepspees loopt van de onderarm over het elleboogsgewricht richting de schouder. De pees kan scheuren op de aanhechting met de schouder, maar ook ter plaatse van de onderarm. In dit laatste geval is een operatie meestal nodig. De pees kan op verschillende plekken scheuren. Soms is er sprake van slechts een gedeeltelijke scheur.

Klachten en symptomen
Een scheur is vaak voelbaar en soms hoorbaar. Plotse pijn is voelbaar thv elleboogsplooi met een bloeduitstorting ter plaatse. Vaak is er nadien een ‘’popey’’ sign zichtbaar; een verdikking van de biceps thv de bovenarm. Dit komt doordat de spierbal zich terug trekt. Kracht zetten bij het buigen is vaak niet goed mogelijk.

Oorzaken
Een scheur ontstaat meestal bij tillen of geforceerd draaien en of strekken van de elleboog tegen weerstand. Een typisch mechanisme is; het tillen van een zwaar voorwerp met de handpalm naar boven. Ook scheurt de pees vaak bij zware krachttraining.

Diagnose
De bicepsscheur is een diagnose die met lichamelijk onderzoek vaak goed te stellen is. Vaak volgt er een echo ter bevestiging en soms is een MRI noodzakelijk om duidelijkheid te geven. Het is van belang te weten welk gedeelte van de pees gescheurd is en hoever de pees is terug getrokken.

Behandelingen
Conservatief; Meestal is een operatie nodig als de biceps van de onderarm is gescheurd. In zeldzame gevallen kan het conservatief (zonder operatie) behandeld worden.

Operatief; Bij een operatie wordt er een sneetje in de elleboogsplooi gemaakt om de pees op te zoeken. Soms is de pees ver naar boven terug getrokken. De pees moet stevig vast gezet worden op het bot. Daarom wordt er een tunnel gemaakt in het bot en wordt de pees daarin vastgezet met een titanium button en een schroef. Na de operatie heeft de pees  rust nodig voordat er weer begonnen kan worden met oefeningen.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten