Distale bicepspees reinsertie
De bicepspees is een grote spier aan de voorkant van de bovenarm. Deze zit met een pees vast aan de onderarm. De bicepspees helpt bij het buigen van de onderarm (ongeveer 70% van de kracht komt van de bicepspees).
https://www.youtube.com/watch?v=9IULoXs1Z48

Indicatiestelling
Meestal is bij het tillen of verschuiven van een zwaar voorwerp een scherpe pijn in de elleboog, waarna een minder sterke doffe pijn volgt. Er is vaak sprake van krachtverlies. De diagnose wordt vaak bevestigd met een echo of MRI.

De operatie
De operatie vindt plaats in dagbehandeling. Verdoving kan geschieden door een okselprik (regionale anesthesie) maar ook door een narcose (algehele anesthesie).
De bicepspees wordt opgezocht, soms is hier een tweede incisie voor nodig, met name als de pees al teruggetrokken is. Hierna wordt deze weer vastgezet aan het bot door een boortunnel.

Verwachtingen/Revalidatie
De operatie vindt plaats in dagbehandeling, dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis kunt.
Na de operatie zit er een drukverband om de elleboog. Meestal kunt u op geleide van de klachten weer beginnen met bewegen en belasten. Na 6 weken kan de belasting vaak weer langzaam opgebouwd worden.
U moet er rekening mee houden dat u 6 weken niet kunt fietsen of autorijden. Dit kan weer als u weinig pijn hebt en een goede controle over de arm en schouder hebt, zodat dit verantwoord is.
Het totale herstel duurt 4-8 maanden.

Complicaties
Deze zijn bij deze ingreep zeldzaam. Het kan voorkomen dat er een zenuw beschadigd raakt. Dit geeft klachten in de motoriek van de hand en geeft verminderd gevoel. Meestal trekt dit na verloop van tijd weer bij, echter helaas niet in alle gevallen.
Een heel enkele keer treedt er een nabloeding of een ontsteking op. Soms kan er (blijvende) stijfheid optreden in de elleboog.
Na de operatie kan de hand zwellen, of dat gebeurt is niet goed te voorspellen. Ter voorkoming daarvan is het van groot belang dat u de hand niet laat hangen en dat u de vingers en uw pols zo snel mogelijk weer gewoon beweegt.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten