Skip to main content
Column

Versleten enkel nu pijnvrij

By 13 april 2021maart 4th, 2023No Comments

Een versleten enkel kan worden vastgezet met een operatie, ook wel bekend als de “Marco van Basten enkel”. Dit wordt vaak gedaan bij oud-voetballers en andere sporters die veel last hebben van zwikkende enkels en losse stukjes kraakbeen. In het begin kan dit nog behandeld worden met een kijkoperatie en stabilisatie van de enkel met tape of een brace. Als de enkel ernstig beschadigd is, kan een operatie de enige oplossing zijn.

Voordelen van een operatie
Bij patiënten met een versleten enkel kan lopen pijnlijk zijn, vooral bij het hurken of de trap aflopen. Na een operatie kan men weer goed lopen zonder pijn. De operatie wordt uitgevoerd via twee kleine sneetjes en met een schroef worden de twee botten aan elkaar gehecht. Het bot moet dan aan elkaar groeien, wat ongeveer twaalf weken duurt. Tijdens deze periode moet de patiënt in het gips zitten, waarbij de eerste zes weken zonder belasting en de laatste zes weken met loopgips.

Nadelen van een operatie
Na de operatie kan men niet meer rennen of op hakken lopen en wordt geadviseerd om schoenen met ronde zolen te dragen. Het enkelgewricht wordt vastgezet, waardoor de beweeglijkheid van de enkel vermindert. Dit kan leiden tot overbelasting van andere voetgewrichten en na verloop van tijd tot artrose. Dit probleem treedt echter pas op na een zeer lange periode en vooral bij mensen met een verhoogde gevoeligheid voor artrose, zoals bij reuma of polyartrose. Het goed uitlijnen van het gewricht tijdens de operatie kan dit probleem grotendeels voorkomen.

Conclusie
Een operatie voor een versleten enkel kan een effectieve behandeling zijn om pijnklachten te verminderen en het lopen te verbeteren. Echter, er zijn ook nadelen, zoals verminderde beweeglijkheid van de enkel en mogelijke overbelasting van andere voetgewrichten op de lange termijn. Het is belangrijk om deze factoren af te wegen bij het nemen van een beslissing over een operatie.

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www. gelreziekenhuizen.nl & www.gelresport.nl 

Leave a Reply