Skip to main content
Column

Sneller herstel met een halve knieprothese.

By 13 april 2021maart 4th, 2023No Comments

De tweewekelijkse boswandeling met haar vriendinnen is al een tijdje niet meer mogelijk voor mevrouw Koens (59). De pijn in haar rechterknie hindert haar eigenlijk bij alle normale bezigheden zoals opstaan, wandelen en traplopen. Ook ’s nachts ligt ze inmiddels vaak wakker van de pijn. Ze slikt al langere tijd pijnstillers en heeft in het begin ook baat bij fysiotherapie gehad. Nu lijkt het erop dat niets meer helpt en is ze doorverwezen naar mij.

De diagnose: artrose
In de wachtkamer viel me al op dat mevrouw Koens enigszins last van O-benen heeft. Veel mensen kunnen daar later in hun leven mee te maken krijgen. Het duidt meestal op slijtage aan de binnenkant van de knie, oftewel artrose. Mevrouw Koens tast inderdaad meteen naar de binnenkant van haar knie als ik haar vraag waar ze de pijn voelt. Bij lichamelijk onderzoek voel ik dat alle kniebanden nog stabiel zijn. Op de röntgenfoto zie ik dat de binnenkant van haar knie is versleten. De rest van de knie ziet er prima uit. Dat biedt perspectief.

De optie voor een halve knieprothese
Vroeger werd bij aanhoudende pijnklachten de hele knie vervangen. Tegenwoordig bieden we ook de optie voor een halve knieprothese indien de rest van de knie niet beschadigd is. Waarom zou je de goedwerkende delen zomaar vervangen? Mevrouw Koens heeft daar wel oren naar. Zeker als ik haar vertel dat patiënten zo’n halve knieprothese prettiger vinden. Het voelt natuurlijker, meer zoals de eigen knie. Dat komt vooral omdat je je eigen kruisbanden behoudt. Ik vervang alleen datgene wat versleten is.

De voordelen van een halve knieprothese
De prothese is een stuk kleiner dan een hele kunstknie, daardoor zal de wond ook kleiner zijn en zal het herstel sneller gaan. Vooral dat laatste spreekt mevrouw Koens aan. Ze wil het liefst zo snel mogelijk weer op de been zijn. Na de operatie mag mevrouw Koens haar knie meteen belasten en bewegen. De eerste tijd kan een stok handig zijn, maar dat hoeft niet. Wel is het belangrijk om goed te blijven oefenen.

De afspraak voor een operatie
Die oefeningen vindt mevrouw Koens geen probleem, ze kent ze nog van de fysiotherapie en wil graag een afspraak voor een operatie maken. Dit voorjaar hoopt ze weer volop mee te kunnen wandelen.

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl & www.gelresport.nl 

Leave a Reply