Skip to main content
Column

Na een ongeluk hoef je niet meteen onder het mes

By 13 april 2021maart 4th, 2023No Comments

Orthopedie is een vakgebied dat zich richt op de behandeling van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, waaronder ook letsels door ongevallen vallen. In dit artikel bespreken we een casus van een patiënt die na een fietsongeval op de spoedeisende hulp terechtkwam en behandeld werd door een team van specialisten op het gebied van traumachirurgie en orthopedie.

De eerste beoordeling op de Eerste Hulp
Meneer Verhoeven (73) werd na een fietsongeval naar de Eerste Hulp gebracht. Hij had beide armen beschadigd en een hoofdwond opgelopen. De arts op de Eerste Hulp heeft meneer Verhoeven als eerste onderzocht en gezien de hoofdwond, meteen een neuroloog geraadpleegd. De scan wees uit dat er gelukkig geen bloeding in het hoofd was.

Diagnose en besluitvorming
Meneer Verhoeven klaagde over pijn in de nek en de schouder. De scan toonde aan dat zijn linkerschouder verbrijzeld was. De spoedeisende hulp arts staat onder supervisie van een chirurg of orthopeed die gespecialiseerd is in traumachirurgie. Samen overleggen ze of iemand acuut moet worden geopereerd zoals bij een gebroken heup of bovenbeen, of dat het beter is te wachten en de patiënt in sommige gevallen over te dragen aan een orthopeed of traumachirurg die gespecialiseerd is in een bepaald gewricht.

Uitstel van operatie
Gezien de grote zwelling en het feit dat meneer Verhoeven bloedverdunners gebruikte, was het verstandiger om de operatie uit te stellen tot een beter moment. Omdat meneer Verhoeven alleenstaand was, is hij een nachtje gebleven ter observatie, om de thuissituatie op orde te maken en pijnstilling in te stellen.

Vervolgbehandeling
Binnenkort, als de zwelling is geslonken en de bloedverdunners zijn uitgewerkt, wordt hij geopereerd door de schouderchirurg die een kunstschouder zal inbrengen. Hij is er dan ook goed op voorbereid en krijgt op een optimaal moment, de juiste, specialistische zorg. Dat zal het herstel zeker bespoedigen.

 

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Gelre Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl 

Leave a Reply