Lang niet alle knieklachten kunnen alleen met een operatie verholpen worden. Mijn ervaring is dat je in veel gevallen kunt volstaan met een gedegen plan van aanpak van de sportarts en gerichte sportfysiotherapie. Bij de polikliniek van Gelre Sport werk ik intensief samen met een multidisciplinair team van artsen en fysiotherapeuten met aandachtsgebied sport. Wij zien daar vooral sportgerelateerde klachten.
Het onderzoek
Mevrouw van den Berg (36) was door haar huisarts doorverwezen naar Gelre Sport. Ze had last van een chronische knieblessure. Bij het zaalsporten had ze ooit eens haar knie licht verdraaid. Genoeg om flink pijn te voelen, maar weer net niet genoeg om er veel aandacht aan te besteden. Toch bleef ze de pijn voelen. Vooral bij bewegingen waarbij ze haar knie moet buigen, zoals bij trap lopen en flink kracht zetten op de fiets. Ook na het sporten stak de pijn weer op. Haar hele knie deed dan zeer, zowel aan de voor- als achterkant voelde ze pijn.
Diagnose en behandeling
Ik onderzoek haar en kijk daarbij verder dan alleen de knie. Ik controleer haar rug, de soepelheid van haar heupen en of er sprake is van een verschil in beenlengte. Allemaal zaken die knieklachten kunnen veroorzaken. Bij mevrouw van den Berg is dat allemaal niet het geval. Haar knie is ook stabiel, maar de testjes die ik doe zijn duidelijk pijnlijk. De pijn zit in de knieschijf aan de achterzijde bij de aanhechting van de hamstrings. De röntgenfoto laat zien dat er niets beschadigd is. Gelukkig is een MRI in dit geval niet nodig.
Ik vermoed dat de klacht is ontstaan door een blessure van de pees of spier. Door een vicieuze cirkel van pijn en verkeerd trainen is de klacht steeds hardnekkiger geworden. Ik overleg met de sportarts en de sportfysiotherapeut en vraag of zij willen meekijken en meedenken. Zij stellen aan de hand van de klachten een op maat gemaakt revalidatieplan op.
Het herstel
Daar kan mevrouw van den Berg meteen mee aan de slag. Ze mag niet onmiddellijk resultaat verwachten. Een langdurige blessure gaat nu eenmaal niet snel over. Het herstel heeft tijd nodig, zeker drie tot zes maanden. Mevrouw van den Berg is opgelucht dat een operatie niet nodig is. Ze sport graag en is voldoende gemotiveerd om twee keer in de week naar de sportfysiotherapeut te gaan en daarnaast thuis haar dagelijkse oefeningen te doen. Na vier maanden meldt ze blij dat de pijn weg is, zelfs na een intensieve wedstrijd of een lange fietstocht met wind tegen.
De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl