Skip to main content

Mark, 38 jaar, is een fanatiek mountainbiker en maakt regelmatig flinke ritten met vrienden. Helaas ging het deze keer mis en kwam hij ten val, waarbij zijn rechterschouder de grootste klap opving. Zijn huisarts-vriend constateerde dat hij waarschijnlijk zijn sleutelbeen had gebroken en Mark werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Behandeling
Op de spoedeisende hulp werden zijn schaafwonden verzorgd en een foto van zijn schouder gemaakt. De diagnose werd bevestigd: Mark had inderdaad zijn sleutelbeen gebroken. Hij kreeg een speciale sling om zijn schouder te stabiliseren. Na een paar dagen, toen de bloeduitstorting was geslonken, kon hij terugkomen voor overleg met de orthopedisch chirurg.

Operatie noodzakelijk
Mark is eigen ondernemer en kan niet zo lang wachten op herstel en het ontzien van zijn arm. In zijn geval kan een operatie een goede oplossing zijn. De orthopedisch chirurg zet tijdens de operatie het bot op de juiste plek heel stevig vast met een plaatje en schroeven. Dezelfde dag nog kan Mark naar huis en is de pijn die door de breuk veroorzaakt werd, vrijwel verdwenen.

Genezing na operatie
Hoewel de operatie goed verliep, moet het bot nog wel genezen. Daar is tijd voor nodig en het is belangrijk om de eerste zes weken niet te veel te belasten. Mark begrijpt dit en zal het serieus nemen. Hij kan na de operatie wel weer achter de computer werken en dat is belangrijk voor zijn werk.

Risico’s van een operatie
Een operatie heeft echter meer risico’s dan niet opereren, en dit werd aan Mark uitgelegd. Ondanks de risico’s besloot Mark toch om geopereerd te worden. Na de operatie blijft hij onder controle op de polikliniek om de genezing van de breuk in de gaten te houden.

Conclusie
Mark is blij dat hij weer voorzichtig aan het werk kan en al minder pijn voelt. Hij zal de eerste zes weken niet te veel belasten en daarna langzaam zijn activiteiten weer oppakken. Met de operatie kan hij hopelijk snel herstellen en zijn passie voor mountainbiken weer oppakken.

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Gelre Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl

Leave a Reply