Skip to main content
Column

Fietsongeval in het bos

By 13 april 2021maart 4th, 2023No Comments

Fietsen is een populaire activiteit in onze regio en dat is niet verrassend gezien het gevarieerde landschap dat zich uitstekend leent voor grote fietstochten. Of je nu op een gewone fiets, mountainbike, racefiets, gravelfiets of E-bike rijdt, fietsen is een gezonde activiteit die je fit houdt.

Toename van ongelukken
Helaas heeft de toegenomen populariteit van fietsen ook vaker geleid tot ongelukken. Bossen en onverharde paden raken steeds dichter bevolkt met fietsers en andere recreanten die allemaal een eigen tempo hebben. Dit kan leiden tot irritatie en zelfs agressie. De hoge tonen van de fietsbellen op racefietsen worden ook lang niet altijd gehoord, wat voor problemen kan zorgen. Het is daarom belangrijk om elkaar wat meer ruimte te geven, want de natuur is er immers voor iedereen.

Trauma afdeling: toename van ongevallen in het bos
Op de trauma afdeling zien we opvallend meer ongevallen die in het bos zijn ontstaan. Vaak gaat het om verstuikingen of breuken van de pols, heup of sleutelbeen. Zo ook bij de heer van Bruggen (67), die net een nieuwe racefiets met gravelbanden had aangeschaft en samen met zijn fietsclub door de bossen reed.

Een ongeluk in het bos
Tijdens het fietsen moest hij plotseling uitwijken voor twee tegemoetkomende wandelaars met hun loslopende hond. Zijn reactiesnelheid was trager dan hij had verwacht en het rulle zandpad hielp ook niet mee. Voor hij het wist lag hij op de grond met zijn fiets bovenop hem. Bij het proberen op te staan, voelde hij meteen dat zijn pols gebroken was.

Gevolgen van het ongeluk
Vanwege de onnatuurlijke hoek waarin hij stond en de enorme pijn die hij voelde, werd hij gedwongen om de komende zes weken zijn fiets te laten staan vanwege het gips. Gelukkig voor hem was het geen gecompliceerde breuk.

 

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl 

Leave a Reply