Een totale heupprothese is een kunstgewricht, waarbij de kop en de kom van het heupgewricht worden vervangen. De prothese wordt tijdens de operatie klemvast geplaatst of vastgezet met botcement. Dit is vaak afhankelijk van de leeftijd. De nieuwe kop wordt geplaatst op een steel die in het bovenbeen wordt gezet en de kunstkom past na voorbereiding in het eigen kommetje van het bekken. De binnenkom is gemaakt van een speciaal soort plastic, zodat het weinig slijtage geeft en de kop er soepel in kan bewegen en draaien.

Indicatiestelling
De meeste heupprotheses worden geplaatst omdat er sprake is van artrose, dat is slijtage van het kraakbeen. Er kunnen ook andere ziekten van het gewricht voorkomen als reden om de heup te vervangen zoals aangeboren afwijkingen, reuma of andere gewrichtsontstekingen. Soms wordt er bij een breuk een totale heupprothese geplaatst. Voor een totale heupprothese komt men in aanmerking als er forse beperkingen zijn in het dagelijks leven en er sprake is van pijn, waardoor men niet meer goed kan lopen. De pijn wordt meestal in de lies gevoeld, aan de buitenzijde van de heup of de bil. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen. De eerste behandelingen van artrose van de heup zijn pijnstillers en fysiotherapie. Als dit niet (meer) werkt, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een totale heupprothese. Dit zal uw orthopedisch chirurg met u bespreken.

Operatie
De anesthesist heeft van te voren met u de verdovingsvorm besproken, dit kan een ruggenprik (evt met een roesje) zijn of narcose (‘slapen’). U krijgt vlak voor de operatie antibiotica via een infuus om infecties te voorkomen. De operatie zelf duurt ongeveer een uur. Er zijn grofweg 2 methoden om de heupprothese te plaatsen; via de achterzijde of via de voorzijde. Beide methoden worden in Gelreziekenhuizen toegepast. Het belangrijkste is dat de operateur ruime ervaring heeft in het plaatsen van heupprotheses via zijn/haar methode zodat de plaatsing nauwkeurig is. Uw operateur kan u vertellen over de verschillen tussen de twee methodes. Er wordt gebruik gemaakt van goede kwaliteit prothesemateriaal met een lange levensduur.

Verwachtingen
Na de operatie is er wondpijn, maar de meeste mensen ervaren dat de artrosepijn van de heup snel weg is. Het kost wat moeite om weer te gaan lopen, want de spieren geven pijn in de eerste dagen en weken. U loopt de eerste weken met krukken en krijgt hierbij begeleiding van de fysiotherapeut. Uiteindelijk is 95% van de mensen heel tevreden over hun totale heupprothese, dat betekent dat 5 van de 100 patiënten niet helemaal tevreden zijn.

Revalidatie
Na de operatie mag u in de avond/namiddag u onder begeleiding staan en een paar passen doen. U mag direct gewicht op het geopereerde been zetten. De meeste mensen verblijven 1 nacht in het ziekenhuis en gaan na het oefenen met de fysiotherapeut de volgende dag naar huis. Totaal staat er gemiddeld een maand of drie voor de revalidatie na de operatie. De meeste mensen lopen een aantal weken met krukken. Er kan in de eerste maanden nog sprake zijn van spierpijn of startpijn. Ook moeten de spieren aangesterkt worden met oefeningen, want ze verliezen kracht rondom de operatie.

Complicaties
Zoals bij iedere operatie is er bij een heupvervanging een kleine kans dat er een complicatie optreedt.

Algemene complicaties:

  • nabloeding of bloeduitstorting. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners gebruiken.
  • wondlekkage
  • trombose (stolsel in de bloedvaten). Om dit te voorkomen krijgt u 5 weken injecties met fraxiparine.
  • blaasontsteking
  • longontsteking

Specifieke complicaties:

  • infectie van de prothese met bacteriën. Dit kan in de eerste weken na operatie voorkomen, maar soms ook jaren later bij een bloedvergiftiging (bacteriën in de bloedbaan).
  • luxatie van de prothese, dat betekent uit de kom schieten
  • beenlengteverschil. Soms wordt het geopereerde been iets langer. Op 3 maanden na de operatie kan dit definitief beoordeeld worden.
  • zenuwbeschadiging. Uitval van een zenuw kan zorgen voor krachtsverlies in het been en een doof gevoel op de huid. Dit is meestal tijdelijk.
  • botbreuk, dit kan met name ontstaan bij het plaatsen van de steel van de prothese.
  • loslating van de prothese. Een heupprothese gaat gemiddeld 15-20 jaar mee. In sommige gevallen is er eerder sprake van slijtage of loslating. Mensen ervaren dan dezelfde soort pijn als voor het plaatsen van de kunstheup.

Kunnen we u ergens
mee helpen?

Alle behandelmethoden

Meer weten