Skip to main content

Knie

Wij werken samen met u aan het behandelen of voorkomen van uw klachten. Doel is om u snel weer in beweging te krijgen. We richten ons op de werking van het lichaamsdeel waar uw klacht zit. Dat kan uw knie, heup of schouder zijn, maar ook uw elleboog, rug, voet of enkel. Orthopedische aandoeningen kunt u bij de geboorte al krijgen. Ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Dat komt bijvoorbeeld door overbelasting, veroudering of verwonding (o.a. gebroken botten).

Knie

Wij werken samen met u aan het behandelen of voorkomen van uw klachten. Doel is om u snel weer in beweging te krijgen. We richten ons op de werking van het lichaamsdeel waar uw klacht zit. Dat kan uw knie, heup of schouder zijn, maar ook uw elleboog, rug, voet of enkel. Orthopedische aandoeningen kunt u bij de geboorte al krijgen. Ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Dat komt bijvoorbeeld door overbelasting, veroudering of verwonding (o.a. gebroken botten).

Aandoeningen

Knie

Aandoeningen

Artrose

Artrose in de knie
Bij artrose in de knie is het kraakbeen in het kniegewricht beschadigd. Het gewricht kan daardoor minder goed de schokken van een beweging opvangen. Uiteindelijk kan het kraakbeen geheel verdwijnen en bewegen de ruwe botuiteinden tegen elkaar. De gewrichtsvlakken kunnen daardoor niet meer soepel langs elkaar glijden. Bewegen doet dan pijn en gaat gepaard met kraken en bewegingsbeperking. Artrose kan ontstaan als gevolg van een oud letsel, bijvoorbeeld beschadiging na breuken of ontstekingen in de knie, aangeboren afwijkingen of langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk of overgewicht). Als het kraakbeen verdwijnt, kunnen uw benen scheef gaan staan. Zo ontstaat een O-been als het kraakbeen aan de binnenkant van de knie is verdwenen en een X-been als het kraakbeen aan de buitenkant van de knie is verdwenen. Dat gaat samen met pijn en stijfheid aan de binnenkant van de knie, vooral bij het lopen, staan en traplopen. Verdwijnt het kraakbeen eenmaal, dan wordt ook het kapsel aangetast dat de botdelen bij elkaar moet houden. De knie wordt slapper en gaat zwikken. Het is steeds moeilijker om in evenwicht te blijven lopen en uiteindelijk is het nauwelijks meer mogelijk om te lopen.

Diagnose en onderzoek
De orthopedisch chirurg stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s van de knie en beide benen.

Meniscusscheur

In de knie zit aan de binnen- en buitenkant een meniscus. Beschadigingen aan een meniscus komen veel voor; er zit dan een scheur in de meniscus.

De knie
De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het dijbeen en aan de voorkant de knieschijf. Midden in het kniegewricht liggen de voorste en de achterste kruisband. Deze voorkomen dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen te ver naar voren of naar achteren schuift.
Tussen de botuiteinden, aan de binnen- (mediaal) en buitenkant (lateraal) van de knie, zit de meniscus, een soort stootkussen of schokdemper. De binnen- en de buitenmeniscus vangen schokken op, zorgen ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt en geven de knie stabiliteit.

Klachten en symptomen
Mensen met een beschadigde meniscus klagen over:

  • Pijn of een klikkend gevoel in de knie
  • Een dikke knie door vocht (hydrops). Hierdoor lukt het niet meer om het been helemaal te strekken of goed te buigen.
  • De knie kan op slot schieten.

De klachten kunnen plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij sport, een draaibeweging, een diepe hurkzit of een ongeval. De klachten kunnen ook langzaam ontstaan.

Oorzaken
De binnen- en de buitenmeniscus staan bij veel bewegingen onder grote druk. Bij een draaibeweging tijdens sport of werk, of bij een ongeval kan de druk te groot worden. Dan ontstaat een kleine of een grote scheur. De kans op een scheur is groter als een meniscus verouderd is. De meniscus bestaat namelijk uit elastisch kraakbeen. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit daarvan af. Hierdoor is de meniscus minder elastisch en scheurt gemakkelijker. Een gescheurde meniscus door veroudering hoeft overigens geen klachten te geven.

Diagnose
De arts stelt vast of u een meniscusscheur heeft aan de hand van uw klachten en het lichamelijk onderzoek. Hij of zij vraagt wat er is gebeurd, wat u voelt en of u eerder knieklachten heeft gehad. Eventueel wordt een röntgenfoto gemaakt om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten. En als de diagnose nog niet helemaal duidelijk is, kan een MRI-scan nodig zijn. Deze scan maakt met een sterk magnetisch veld details van de binnenkant van uw knie zichtbaar, zodat de weke delen zichtbaar worden die op een röntgenfoto niet te zien zijn.

Spontane genezing
Een meniscusscheur kan spontaan genezen als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit. Dit herstel duurt enkele maanden. Op jonge leeftijd verloopt deze genezing beter dan op oudere leeftijd.

Behandeling zonder operatie
De behandeling van een gescheurde meniscus zónder slotklachten of mechanische problemen is altijd zónder operatie. Vooral fysiotherapie om de spieren te versterken is heel effectief. De scheur in de meniscus wordt hiermee niet verholpen, maar wel de klachten die u hierbij heeft.

Kijkoperatie
Bij blijvende pijn of ‘slot-klachten’ is een kijkoperatie (artroscopie) verstandig. Bij slotklachten zit uw knie echt op slot; u kunt hem niet meer strekken. In principe behandelt de orthopedisch chirurg het letsel van de meniscus meteen tijdens de kijkoperatie. Soms kan de scheur in de meniscus gehecht worden, maar meestal moet een deel van de meniscus verwijderd worden. De orthopedisch chirurg haalt zo min mogelijk weefsel weg, zodat de meniscus zo goed mogelijk zijn schokdempende werking houdt.

Revalidatie na kijkoperatie
Na de kijkoperatie mag u de knie belasten. Luister daarbij naar uw lichaam en doe alleen wat de pijn en de zwelling toelaten. Voelt u veel pijn of neemt de zwelling toe, dan is het verstandig om rustig aan te doen en minder te lopen. Om de zwelling te laten afnemen, kunt u de knie koelen en uw been hoog leggen. Het gebruik van krukken wordt voor de eerste dagen geadviseerd. Om de knie zit een drukverband. Dit mag u er na enkele dagen vanaf halen. Dan mag u de knie ook verder buigen en strekken. De knie, en de operatiewondjes, kunnen enige weken dik blijven. Die zwelling verdwijnt vanzelf. Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.

Complicaties
Als uw knie toch weer dik wordt, is het belangrijk dat u de activiteiten rustiger opbouwt. Vraag eventueel advies aan uw arts of fysiotherapeut. In uitzonderlijke gevallen kan zich na de operatie een trombosebeen (een stolseltje in één van de aderen van de kuit) ontwikkelen. Bij een pijnlijke, flink gezwollen kuit waar veel spanning op staat neemt u contact op met het ziekenhuis.

Hoewel zeldzaam kan er na iedere operatie een infectie door een bacterie ontstaan. Als een infectie in het gewricht zit is het nodig de knie door een nieuwe kijkoperatie schoon te spoelen en antibiotica te gerbuiken. Afhankelijk van eventuele andere schade aan bijvoorbeeld het kraakbeen bestaat er een kans dat u na de operatie toch restklachten houdt aan de knie.

Knieklachten bij 50+
Veel mensen komen bij de orthopeed met de verwachting dat ze een MRI-scan of een kijkoperatie (artroscopie)krijgen. Maar recent onderzoek toont aan dat dit meestal niet zinvol is. Sterker nog: het is bewezen dat een artroscopie de ontwikkeling van artrose zelfs kan verergeren.

MRI-scan
Een MRI laat bij mensen boven de 50 jaar eigenlijk altijd afwijkingen zien, ook bij mensen die helemaal geen klachten hebben. Die afwijkingen zijn dan ook lang niet altijd de verklaring voor de klachten. De oorzaak van dit soort klachten is meestal veroudering van het kraakbeen of de meniscus. De orthopeed kan dat goed vaststellen op basis van een gesprek, lichamelijk onderzoek en een gewone röntgenfoto. Een MRI is hiervoor niet nodig.

Kijkoperatie
Een artroscopie is zinvol als er losse stukjes bot of kraakbeen in het kniegewricht zitten waardoor de knie blokkeert. Ook bij een plotseling gescheurde meniscus bij een jonge sporter heeft deze knieoperatie zin. Maar bij mensen van 50 jaar en ouder met dit soort klachten blijkt een artroscopie geen verbetering te geven.
Kraakbeen dat verouderd is, is helaas niet met een operatie te repareren. En een operatie waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk verwijderd wordt, kan de ontwikkeling van artrose versnellen. De orthopeed raadt een artroscopie in deze gevallen dan ook af, om onnodig risico en teleurstelling achteraf te voorkomen.

Behandelmethodes

FysiotherapieKijkoperatie

Gescheurde kruisband

Een veelvoorkomende blessure aan de knie is een gescheurde voorste kruisband. Het wordt veel gezien bij contactsporten zoals bijvoorbeeld voetbal, basketbal en handbal. Echter, het kan ook bij val gebeuren.

De kruisbanden zitten centraal in de knie en zorgen ervoor dat het scheenbeen en het bovenbeen bij elkaar blijven en in slechts een bepaalde mate kunnen verplaatsen en draaien ten opzichte van elkaar. Wat regelmatig voorkomt is dat niet alleen de voorste kruisband scheurt, maar dat ook de meniscus, het kraakbeen of de binnenband danwel buitenband schade oploopt.

Klachten en symptomen
Tijdens het oplopen van de letsel kan een knap (zelfs door de omstanders) gehoord worden. Bij een gescheurde voorste kruisband scheuren en er ook bloedvaten rondom de band en wordt de knie snel dik. Dit gaat gepaard met pijn en stijfheid. Vaak is het prettig om de knie licht gebogen te houden.In het begin is lopen te pijnlijk. Na enkele dagen tot 2-4 weken neemt de zwelling terug en kan de knie beter bewogen worden.Een van de symptomen kan instabiliteit zijn. Het gevoel alsof er onvoldoende controle is over het onderbeen.

Oorzaken
De oorzaak van een gescheurde voorste kruisband is vaak een sportletsel waarbij het onderbeen vast staat en het bovenbeen met het lichaam een draaibeweging maakt. Daarnaast kan een overstrekking bijvoorbeeld tijdens een landing na een sprong een scheur van de voorste kruisband veroorzaken.

Diagnose
In het begin kan het lastig zijn om een definitieve diagnose te stellen aangezien de knie gezwollen en pijnlijk is. Na enkele dagen tot een paar weken neemt de zwelling en pijn af en kan de knie beter onderzocht worden.

Vaak is het mechanisme tijdens het ontstaan van het letsel suggestief voor een voorste kruisbandletsel. Indien het lichamelijk onderzoek gedaan kan worden kan er instabiliteit gevonden worden. Een röntgenfoto kan een breuk uitsluiten. Tot slot wordt er een MRI scan gemaakt om bijkomend letsel aan het kraakbeen, meniscus, binnen- en buitenband in kaart te brengen.

Behandelmethodes

KijkoperatieFysiotherapie

Patellofemorale klachten

Patellofemoraal pijnsyndroom zijn pijnklachten die voorkomen in het gebied rond de knieschijf (patella) en het bovenbeen (femur). Het is een van de meest voorkomende oorzaken van kniepijn bij jonge volwassenen en kan worden veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld door intensief sporten of het uitvoeren van zware arbeid. Het kan ook worden veroorzaakt door een afwijking van de anatomie van de knie, zoals een onjuist sporing van de knieschijf of een dysbalans in kracht van de quadricepsspieren. Niet altijd kan er een duidelijke oorzaak worden aangewezen.

Klachten en symptomen
De pijnklachten treden met name op bij activiteiten waarbij veel kracht moet worden geleverd zoals uit hurkzit overeind komen, traplopen en fietsen tegen de wind in. De knieschijf kan ook een krakend of knoepend geluid maken. Niet zelden komen de klachten aan beide knieën voor.

Oorzaken
Meestal kan er geen duidelijke oorzaak gevonden worden. De pijnklachten komen meer voor bij jonge vrouwen dan bij jonge mannen. Na circa het 18e jaar zijn de klachten meestal weer verdwenen. In enkele gevallen is de stand van het been (X-benen) of een standsafwijkingen van de knieschijf de oorzaak van de klachten. Overgewicht of slecht getrainde spieren kunnen ook oorzaken zijn van de klachten.

Diagnose
De diagnose komt vaak al met het vragengesprek (anamnese) en het lichamelijk onderzoek naar voren. Een röntgenfoto wordt standaard gemaakt om andere oorzaken en diagnoses uit te sluiten.

Behandeling
De behandeling is altijd niet-operatief. In geselecteerde gevallen waarbij er sprake is van een standsafwijking van het been of de knieschijf kan een operatie volgen. Met behulp van oefentherapie dienen de bovenbeenspieren getraind te worden. Eventueel met behulp van een brace of tape. Pijnstilling in de vorm van paracetamol of een ontstekingsremmer kunnen helpen tegen de pijn. Uiteindelijk gaan de klachten over.

Patellaluxatie

U heeft de knieschijf (patella) uit de kom (luxatie) gehad. Wanneer dit vaker gebeurt spreken we van ‘recidiverende patellaluxaties’ Dit kan dat een reden zijn om de knieschijf door een operatie weer stabiel te maken.

Klachten en symptomen
Wanneer de knieschijf uit de kom gaat gebeurt dit altijd naar de buitenzijde. Dit kan gebeuren door een letsel, bijvoorbeeld een tik tegen de knieschijf bij contactsport als voetbal, of spontaan. Het kan voorkomen dat de knieschijf vaker uit de kom gaat, we spreken dan van een ‘recidiverende patellaluxatie’. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans dat er schade ontstaat aan het kraakbeen van de knieschijf of dat er zelfs losse fragmentjes in het kniegewricht komen. Als de knieschijf uit de kom schiet is dit vaak erg pijnlijk en gaat de knieschijf niet altijd vanzelf terug op zijn plek, soms is er hulp van iemand anders nodig om de knieschijf weer terug te krijgen.

Oorzaken
Afhankelijk van de oorzaak dat de knieschijf luxeert wordt er een passende behandeling gekozen. Zeker bij recidiverende luxaties zal uw orthopedisch chirurg aanvullend onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen.

Mogelijke oorzaken voor recidiverende patellaluxaties:

  • De knieschijf staat te hoog en de kniepees is te lang.
  • Het gootje (trochlea) van het bot van het bovenbeen waar de knieschijf doorheen glijdt is niet diep genoeg.
  • De aanhechting van de kniepees op het onderbeen staat te ver naar buiten en trekt de knieschijf naar buiten.
  • Het bandje tussen de knieschijf en het bot van het bovenbeen, dat de knieschijf stabiliseert, is beschadigd of te slap.

Diagnose
De orthopedisch chirurg zal door aanvullende onderzoeken beoordelen wat in uw geval de reden is dat de knieschijf vaker uit de kom gaat. Hiervoor wordt er altijd een röntgenfoto gemaakt, daarnaast is het meestal nodig om een CT-scan te maken waarop de diepte van het gootje en de stand van de pees kan worden gemeten. Soms wordt er ook nog een MRI-scan gemaakt wanneer er verdenking is op losse fragmentjes in de knie.

Behandeling zonder operatie
Bij een eerste patellaluxatie zal er gekozen worden voor een behandeling zonder operatie. Uw orthopedisch chirurg zal u verwijzen naar een fysiotherapeut waarbij u revalideert. Hierbij wordt door spiertraining de kracht van de bovenbeenspieren vergroot, die een belangrijke rol spelen in de stabiliteit van de knieschijf. De fysiotherapeut kan u ook tape-technieken leren om in het begin de knieschijf stabieler te maken, of te tapen bij zwaardere belasting als sport. In veel gevallen is deze behandeling afdoende.

Behandeling door operatie
Als de knieschijf vaker uit de kom gaat zal na onderzoek wat de oorzaak daarvoor is uw orthopedisch chirurg met u bespreken welke operatie in uw geval de beste behandeling is.

Mogelijke operaties zijn:

  • Het naar binnen verplaatsen van de kniepees aanhechting op het scheenbeen om de knieschijf centraal door het gootje te laten lopen.
  • Het meer naar onder verplaatsen van de kniepees aanhechting om de knieschijf minder hoog te laten staan.
  • Het vervangen van het bandje tussen de knieschijf en het bovenbeen door een pees uit uw bovenbeen.
  • Het dieper maken van het gootje van het bot van het bovenbeen waar de knieschijf doorheen moet glijden.

Behandelmethodes

FysiotherapieMPFL repair

Slotklachten

Met een slotknie wordt bedoeld dat een knie plotseling niet meer kan bewegen en vastzit. Een knie kan klikken of het is ineens niet meer mogelijk om de knie volledig te strekken.

Klachten en symptomen
Meestal ontstaat een slotknie door een acuut moment zoals een ongeval, verdraaiing of het opkomen uit hurkzit. De knie doet dan plotseling veel pijn, je kan er niet op staan en hij kan niet buigen of strekken. Soms wordt de knie hierbij ook dik door vochtproductie in de knie.

Behandelmethodes

KijkoperatieFysiotherapie

Klachten na prothese

Patiënten zijn over het algemeen tevreden na de operatie van een kunstknie. Echter, een deel blijft klachten houden. De pijn van voor de operatie is weg, maar er zijn andere klachten voor terug gekomen. In zijn algemeenheid zijn jongere patiënten, vrouwen, patiënten met overgewicht en patiënten met weinig slijtage op de röntgenfoto minder tevreden na een knieprothese. Er kunnen oorzaken zijn waarom een knieprothese niet functioneert zoals die zou moeten functioneren.

Klachten en symptomen
De symptomen waar sprake van kan zijn is pijn rondom de knie of met name aan de voorzijde van de knie, instabiliteit (algehele instabiliteit of tijdens bepaalde activiteiten zoals traplopen), stijfheid en zwelling.

Oorzaken
Er zijn vele oorzaken van een niet goed functionerende knieprothese. Hieronder een overzicht van een aantal veelvoorkomende oorzaken, echter in de meeste gevallen wordt er geen oorzaak gevonden:

  • Infectie: vaak laaggradige infecties waar je niet ziek van wordt, maar die wel voor klachten van de knie zorgen.
  • Loslating van knieprothese onderdelen.
  • Verklevingen in het kniegewricht
  • Eerdere operaties aan de knie, danwel een slechte functie van de knie voor de operatie.
  • Een te grote of te kleine prothesemaat
  • Malpositie van de knieprothese

Diagnose
Het stellen van een diagnose bij een niet goed functionerende knieprothese is uitdagend en tijdrovend. We starten altijd met het vragengesprek (anamnese) en het lichamelijk onderzoek. We gebruiken vervolgens een aantal standaardonderzoeken zoals röntgenfoto’s, bloedonderzoek en gewrichtspunctie voor nadere analyse. Zonodig stelt uw orthopedisch chirurg aanvullende onderzoeken in om tot een juiste diagnose te komen.

Het komt niet zelden voor dat de onderzoeken geen afwijkingen laten zien. Er dienst dan ook geen heroperatie (revisie operatie) plaats te vinden een de kunstknie.

Behandelmethodes

Specialisten

Orthopedisch chirurg

Bart Boesenach

"De orthopedische chirurgie is voor mij een prachtige combinatie van de technische aspecten van het vak en de ‘zachte’ kant van het vak, namelijk in een goed gesprek met de patiënt kijken welke oplossing het beste past. Samen tot de beste oplossing komen en aan het eind een tevreden patiënt, daar streef ik elke keer weer naar!"

Aandachtsgebieden

  • Heupchirurgie (voorste benadering heupprothese)
  • Knie-chirurgie
  • Traumatologie
  • Kinderorthopedie
  • Elleboogchirurgie
  • Voorvoetchirurgie

Opleiding en werkervaring

Opleidingen
  • 2017 – heden: Orthopedisch chirurg – traumatoloog
  • 2012 – 2017: Arts in opleiding voor een medisch specialisme (AIOS) Orthopedie
Opleidingsklinieken:
  • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC): Prof dr. R.G.H.H. Nelissen
  • HagaZiekenhuis Den Haag: Dr. R.L.M. Deijkers
  • Haaglander Medisch Centrum (HMC) Den Haag: dr. E.R.A. van Arkel
  • 2004 – 2010: Geneeskunde, Universiteit Leiden

Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten

  • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
  • Nederlandse Vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
  • Werkgroep Heup (NOV)
  • Werkgroep Knie (NOV)
  • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
  • Werkgroep Kinderorthopedie

BIG-nummer

59913424901
 
Orthopedisch chirurg

Daan ter Keurs

De dynamiek van sport en de daarbij behorende letsels geven mij veel energie! De operatieve en niet-operatieve behandelingen zorgen er voor dat sporters weer snel terug kunnen keren op hun niveau. Daarbij zijn sporters meestal gemotiveerd voor revalidatie. Dit samen maakt sport het meest fascinerende deel van de orthopedie.

Aandachtsgebieden

  • Sport(traumatologie)
  • Kniechirurgie
  • Heupchirurgie
  • Schouderchirurgie

Opleiding en werkervaring

  • 2013-heden Orthopedisch chirurg Gelre Ziekenhuizen
  • 2009-2012 Opleiding Orthopedie; Isala klinieken Zwolle/ MST Enschede/ Isala klinieken Zwolle/ UMCG Groningen.
  • 2006-2008 Vooropleiding Heelkunde, Ziekenhuisgroep Twente, Almelo.
  • 2004-2006 Arts-assistent niet in opleiding Orthopedie, Medisch Spectrum — Twente, Enschede.
  • 2004 Senior co-assistent Orthopedie, Medisch Spectrum Twente, Enschede.
  • 2004 Keuze co-assistent Orthopedie, Erasmus MC Rotterdam.
  • 2002-2004 Co-schappen, Erasmus MC/ Albert Schweizer ZH, Dordrecht.
  • 1998-2004 Student geneeskunde, Faculteit der Medische Wetenschappen, ErasmusUniversiteit Rotterdam. Propedeuse 1999, Doctoraal 2002.
  • 1995-1998 Student bedrijfswetenschappen, Faculteit Bedrijfskunde, RijksUniversiteit Groningen, Propedeuse 1996.
  • 1989-1995 VWO: Twents Carmel Lyceum, Oldenzaal.

Beroepsvereniging en nevenactiviteiten

  • 2006-heden Nederlandse vereniging voor Arthroscopie.
  • 2006-heden Nederlandse vereniging voor Orthopedie.
  • 2011-heden Nederlandse Vereniging voor Orthopedische Traumatologie.
  • 2013-heden Werkgroep Schouder en elleboog NOV
  • 2013-heden Werkgroep Sportletsels  NOV

Studies, Certificaten, Cursussen (selectie)

  • 2018 Visiting fellowship dr Millet, shoulder surgery, Vail Colorado
  • 2017 SECEC-ESSSE, Berlin 2017, shoulder elbow congress
  • 2017 Shoulderarthroplasty course UMCU
  • 2016 Anatomic and Biomechanical Knee Ligament Reconstruction, Leeds
  • 2015 Echo cursus , schouder-anatomie en pathologie
  • 2014 ArthroParis
  • 2014 The Art(throscopy) of Football NVA
  • 2013 Jaarcongres ‘de Knie’
  • 2012 NVA Fellowship Arthroscopy Engeland
  • 2011 AO Advanced Trauma course Davos
  • 2011 Wetlab training Knee and Shoulder, Munchen
  • 2011 Sports medicine Arthroscopy Shoulder Cadaver Workshop Rotterdam
  • 2011 Half jaar Traumastage Isala Klinieken, locatie Sophia
  • 2011 NVA Fellowship Arthroscopy Nederland
  • 2010 Biomet Hip and Knee course Lille
  • 2010 NVA Arthroscopiecursussen UMCG
  • 2009 AO Trauma wekedelen benadering Rotterdam
  • 2008 AO Principles in Operative Fracture Management Leeds

BIG-nummer

69062730701
Orthopedisch chirurg

Karin de Kroon

Een orthopedisch chirurg draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit van leven. Orthopedie is een technisch vak en is ook een praktisch vak. Dit is een van de redenen waarom ik orthopedisch chirurg ben geworden. Een kunstheup operatie geeft snel verlichting van de klachten, waardoor het een zeer dankbare ingreep is om te doen. Een  knieoperatie is een complex en uitdagend operatie waarin wij steeds beter de functie van de knie kunnen herstellen.

Opleiding en werkervaring

  • Geneeskunde Universiteit Maastricht
  • Opleiding orthopedisch chirurg Regionale Opleiding Groep Othopedie (ROGO) Zuid
  • Orthopedisch chirurg Gelre ziekenhuizen sinds 2009

Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten

  • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
  • Dutch knee society (DKS)
  • Werkgroep orthopedische infecties (WOI)
  • Nederlandse vereniging voor Arthroscopie (NVA)
  • Nederlandse vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
  • Nederlandse Orthopaedische en Traumatologische Sportgeneeskunde (NOTS)
  • Euopean Bone and Joint Infection Society (EBJIS)
  • Voorzitter vakgroep orthopedie
  • Voorzitter adviescommissie Gelre ziekenhuizen

BIG-nummer

89058427901
Orthopedisch chirurg

Ferry Steenstra

Blijf in beweging! Dat is de lijfspreuk van ons vakgebied. Ik kan met een gericht advies, een conservatieve behandeling maar vaak ook een chirurgische behandeling mensen in beweging houden of hun beperkingen zo klein mogelijk houden. Hoe mooi is het om heel praktisch bezig te zijn en mensen daardoor terug te geven wat ze niet meer konden; werken, sporten, bewegen.

Aandachtsgebieden

  • Totale heupprothesiologie (THP) en revisie chirurgie THP
  • Totale knie prothesiologie (TKP) en revisie chirurgie TKP
  • Voet- en enkel chirurgie in de volle breedte

Opleiding en werkervaring

  • Geneeskunde; Vrije Universiteit (VU) Amsterdam
  • Orthopedie; cluster Academisch Medisch Centrum (AMC) -Amsterdam
  • Orthopedisch chirurg sinds 2006; Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten

  • Nederlandse vereniging voor Orthopedie (NOV) -werkgroepen; heup, voet en enkel
  • Nederlandse vereniging voor arthroscopie (NVA)
  • Nederlandse vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
  • European Bone and Joint Infection Society (EBJIS)

BIG-nummer

59049054601
Orthopedisch chirurg - Traumatoloog

Maarten Röling

"Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Al vanaf jongere leeftijd ontwikkelde ik de passie en voorliefde voor het steun- en bewegingsapparaat, mede door zelf actief te sporten van jongs af aan. Na het cum laude afstuderen als basisarts, specialiseerde ik me tot orthopedisch chirurg in het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG) in Delft en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Gedurende deze specialisatie heb ik me gedifferentieerd in de onderste extremiteit en de orthopedische traumatologie. Ook doe ik wetenschappelijk onderzoek naar de kijkoperatie van de heup waarop ik binnenkort zal promoveren."
  • Aandachtsgebieden

    • Totale heupprothesiologie (THP) en revisie chirurgie THP
    • Totale knie prothesiologie (TKP) en revisie chirurgie TKP
    • Voet- en enkel chirurgie in de volle breedte

    Opleiding en werkervaring

    • Geneeskunde; Vrije Universiteit (VU) Amsterdam
    • Orthopedie; cluster Academisch Medisch Centrum (AMC) -Amsterdam
    • Orthopedisch chirurg sinds 2006; Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

    Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten

    • Nederlandse vereniging voor Orthopedie (NOV) -werkgroepen; heup, voet en enkel
    • Nederlandse vereniging voor arthroscopie (NVA)
    • Nederlandse vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NVOT)
    • European Bone and Joint Infection Society (EBJIS)

    BIG-nummer

    59049054601
Orthopedisch chirurg

Pieter Bullens

“De voet en de enkel zijn fantastisch; een aaneenschakeling van heel veel kleine gewrichtjes, spiertjes en pezen die heel nauwkeurig en gecoördineerd moeten samenwerken. Er zitten wel veertig botjes in je voet, waarmee de complexiteit wel duidelijk is gemaakt, denk ik. Daarbij is de voet essentieel in de schokdemping en balans van het hele lichaam. Goed kunnen staan en lopen is ontzettend belangrijk voor de zelfstandigheid en de mobiliteit van mensen.”

Aandachtsgebieden

  • Orthopedie
  • Prothesiologie (totale knie- en heup-operatie)
  • Traumatologie

Opleiding en werkervaring

Opleiding
  • 2008  Orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen
  • 1991-98  Geneeskunde, University of Maastricht
Werkervaring
  • March-April `93: Emergency medicine University Hospital Innsbruck, Austria, Prof.Dr.Croezen
  • July-Aug. `98: Trauma Surgery, Trauma hospital Berlin, Germany, Prof.Dr.A.Ekkernkamp
  • Okt.-Nov. `98: Orthopaedic Surgery, Beth Israel hospital Boston, USA, Dr.D.Reilly
  • 1999-2000:  ANIOS orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen.
  • 2000-2001:  ANIOS orthopedie, Elkerliek Hospital, Helmond.
  • 2001-2003: AIOS chirurgie, Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Nijmegen.
  • 2004: AIOS orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen.
  • 2005: AIOS orthopedie, Rijnstate ziekenhuis, Arnhem.
  • 2006: AIOS orthopedie, Maartens kliniek, Nijmegen.
  • 2007-2008: AIOS orthopedie, Universitair medisch centrum Radboud, Nijmegen.
  • 2008-2010: Orthopedic Fellow Flinders Medical Centre and Queen Elizabeth Hospital Trauma / Foot and Ankle Surgery, Adelaide, Australia
  • Febr 2010: Visiting trauma fellow Ganga Hospital, Coimbatore India

Beroepsverenigingen en nevenactiviteiten

  • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
  • Nederlanse vereniging voor Orthopedische Traumatologie (NOVT)
  • Dutch Foot and Ankle Society (DOFAS)
  • AO (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen (Trauma care) alumni member
  • EFAS (European Foot and Ankle Society)
  • Certificatie Good Clinical Practice (GCP)
  • Artikel 9 functionaris t.a.v. uitvoeren dierproeven ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek

BIG-nummer

79049182901
Orthopedisch chirurg

Wybren Prins

Aandachtsgebieden

  • Kniepathologie en -chirurgie, zowel ligamentair als (hemi)knieprothesiologie
  • Voet- en enkelchirurgie
  • Heupprothesiologie
  • Traumachirurgie

Opleiding en werkervaring

  • 2005 – 2011 Bachelor en Master Geneeskunde Rijksuniversiteit Groningen, Groningen
  • 2004 – 2005 Propedeuse Bewegingswetenschappen Rijksuniversiteit Groningen, Groningen
  • 2003 – 2004 Propedeuse Biologie Rijksuniversiteit Groningen, Groningen
  • 1997 – 2003 VWO Profiel: Natuur & Gezondheid met wiskunde B2 en scheikunde 2 Vechtdal College, Hardenberg
  • Aug 2020 – heden Fellow traumachirurgie, ZGT, Almelo/Hengelo
  • 2020 – juli 2020 Chef de Clinique orthopedie, Isala, Zwolle
  • 2018 – 2019 AIOS orthopedie, opleider dr. C.C.P.M. Verheyen/dr. R.G. Zuurmond, Isala, Zwolle
  • 2017 – 2018 AIOS orthopedie, opleider dr. A.V.C.M. Zeegers, MST, Enschede
  • 2016 – 2017 AIOS orthopedie, opleider prof. dr. S.K. Bulstra, UMCG, Groningen
  • 2014 – 2015 AIOS orthopedie, opleider dr. C.C.P.M. Verheyen, Isala, Zwolle
  • 2013 – 2014 AIOS chirurgie, opleider dr. S.H. Van Helden, Isala, Zwolle
  • 2012 Arts-onderzoeker orthopedie onder leiding van dr. C.C.P.M. Verheyen, Isala, Zwolle

Lidmaatschap en nevenactiviteiten

  • Penningmeester Vereniging Arts-assistenten Isala Klinieken (VAIK)
  • Bestuur Stichting Benefietdiner Isala klinieken

Big nummer

69915159501

Publicaties

Gewrichten

Heup
Knie
Enkel en voet
Schouder
Elleboog
Pols en hand

E-mail versturen

Telefonisch contact

Afspraak maken